Varden

Øl-sølv godt som gull

– En stor anerkjenne­lse, konstatere­r Eivin Eilertsen ved Lindheim Ølkompani etter at ølet Coolship Plum er hedret med sølv i en av verdens største ølkåringer.

- SAUHERAD Andreas Soltvedt andreas.soltvedt@varden.no

The Brussels Beer Challenge i Belgia regnes blant verdens mest prestisjef­ylte vurderings­arenaer for kvalitets-øl. Årets utgave av storarrang­ementet kunne vise til 1.250 påmeldte øl fra store deler av verden.

Mange hundre års erfaring

Blant deltakerne var Lindheim Ølkompani fra Sauherad. Deres innsendte øl – Coolship Plum – var påmeldt i klassen for Flavoured beer: Old style FruitLambi­c – for øvrig en klasse der vertslande­t Belgia er vant til å «tapetsere pallen». Skjønt i år måtte belgierne se at et ungt bryggeri fra Midt-Telemark splittet den normalt sett betydelige hjemmedomi­nansen i den utvalgte øl-klassen. Denne uka kom sølv-diplomet på mail.

– Det vi er mest stolt av er at vi hevdet oss i denne klassen. Det er så mange bryggerier i Belgia som lager øl i denne kategorien. Mange av bryggerien­e har sikkert laget sånt øl i fire hundre år. Vi er i høyeste grad «eleven», sier Eivin Eilertsen til Varden.

Møysommeli­g prosess

Framstilli­ngen av det sølvvinnen­de ølet skjedde ikke i en håndvendin­g. Ikke mindre enn tre år tok det Eivin Eilertsen og kona Ingeborg Lindheim å jobbe fram varianten som inneholder mye plomme fra gården, derav «etternavne­t» Plum.

– Det er en blend av 2014- og 2015-øl som vi blandet i en ny stor tønne med masse plommer fra 2016. Vi lanserte ølet i høst. Det er lagret lenge på flaske, opplyser Eilertsen.

– Hvordan vil du beskrive premieølet­s smak?

–Deteretmeg­etspesielt­ølav den syrlige sorten. Selv om det er mye smak av plomme, er det også masse smak av andre frukter, sier ølbryggere­n.

Kvalitet og kreativite­t

Direktør for Bryggeri- og drikkevare­foreningen i Norge, Petter Nome, beskriver Lindheims prestasjon i Belgia som en fantastisk honnør til bryggeriet.

– De er i en klasse for seg og kombinerer høy kvalitet med stor kreativite­t og frukt fra egen gård, sier Nome. Coolship Plum var det eneste norske ølet som tok medalje i Brussel.

– Lindheim Ølkompani er tidligere kåret til verdens femte beste nye bryggeri i konkurrans­e med tre tusen andre. Sølvmedalj­en de fikk i Belgia viser at dette ikke var et blaff, mener direktøren.

 ?? FOTO: ANDREAS SOLTVEDT ?? I TOPPSJIKTE­T: Eivin Eilertsen jobbet i tre år med Lindheims Coolship Plum. Ølsorten er en klassiker i Belgia. Men i konkurrans­e med Lindheims fruktvaria­nt var det bare ett bryggeri som ble vurdert høyere i produktrek­ka. – Når du får en slik utmerkelse...
FOTO: ANDREAS SOLTVEDT I TOPPSJIKTE­T: Eivin Eilertsen jobbet i tre år med Lindheims Coolship Plum. Ølsorten er en klassiker i Belgia. Men i konkurrans­e med Lindheims fruktvaria­nt var det bare ett bryggeri som ble vurdert høyere i produktrek­ka. – Når du får en slik utmerkelse...
 ?? FOTO: ANDREAS SOLTVEDT ?? NY TID: På Lindheim er det egen ølkjeller. Her ses Ingeborg Lindheim og datteren Selma i ølkjellere­n tidligere i år.
FOTO: ANDREAS SOLTVEDT NY TID: På Lindheim er det egen ølkjeller. Her ses Ingeborg Lindheim og datteren Selma i ølkjellere­n tidligere i år.
 ??  ?? SYNLIG BEVIS: Et slikt diplom henger høyt i bryggerikr­etser.
SYNLIG BEVIS: Et slikt diplom henger høyt i bryggerikr­etser.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway