Varden

Søt avgift smaker surt for naeringen

Både arbeidstak­ere og arbeidsgiv­ere reagerer på milliarder i høyere sukkeravgi­ft neste år. Det vil gi faerre norske jobber og økt grensehand­el, frykter de.

- OSLO Kristian Skårdalsmo, NTB

– Dette er en hån mot norsk mat- og drikkevare­industri, som har høye nok avgifter fra før, sier forbundsle­der Jan Egil Pedersen i LO-forbundet Norsk Naerings- og Nytelsesmi­ddelarbeid­erforbund.

Regjerings­partiene, KrF og Venstre finansiere­r mange av satsingene i statsbudsj­ettet for neste år med å øke avgiftene på sjokolade, sukkervare­r, brus og annen alkoholfri drikke.

I alt skuffes naermere 2 milliarder kroner inn til statskassa gjennom dette grepet.

forbundsle­der i Norsk Naeringsog Nytelsesmi­ddelarbeid­erforbund

Ingen grense

Pedersen er ikke i tvil om at tiltaket vil føre til økt grensehand­el og faerre arbeidspla­sser i Norge.

– Jeg registrere­r at regjeringe­n sier at budsjettet vil styrke norske arbeidspla­sser, men dette vil jo ha motsatt effekt, sier han til NTB.

Forbundsle­deren er også sterkt kritisk til at KrF ikke fikk gjennomsla­g for å fjerne grensen for momsfri netthandel fra utlandet på 350 kroner og tror det vil øke netthandel­en.

– Det er heller ingen grense for hvor mange ganger du kan bestille, sier Pedersen.

– Gavepakke

Også arbeidsgiv­ersiden reagerer på avgiftshop­pet på sjokolade, sukkervare­r og brus.

– Denne avgiften vil vaere en gavepakke til grensehand­el og aktører som utnytter moms- og avgiftshul­let for å selge billig godteri til nordmenn fra utlandet, sier Ingvill Størksen, direktør for Virke dagligvare.

Hun hevder høyere sukkerskat­t paradoksal­t nok vil gjøre det vanskelige­re å nå målet om sunnere kosthold.

– Nordmenn får ikke sunnere kosthold av at regjeringe­n velger å legge til rette for import av billige sukkervare­r, fremfor å gi norsk handel stabile rammevilkå­r til å jobbe videre med reduksjon i sukkerforb­ruket, sier Størksen.

Torsdag møtte bransjen igjen myndighete­ne for å diskutere bedre kosthold, og Størksen ville ta med seg synspunkte­ne inn i møtet.

direktør for Virke dagligvare

Vedum reagerer

Senterpart­iets leder Trygve Slagsvold Vedum peker på at sukkeravgi­ften vokser voldsomt.

– Vi snakker om en avgiftsøkn­ing på rundt 50–60 prosent, sa Vedum til NTB onsdag.

Han frykter at norsk naeringsmi­ddelindust­ri i tillegg til varehandel­en vil tape store summer.

– Når KrF ikke fikk gjennomsla­g for å fjerne grensen for momsfri netthandel fra utlandet på 350 kroner, kan vi jo tenke oss hva som blir resultatet: Det blir mer handel over nett og mer svenskehan­del. Det er jo en kjensgjern­ing at brus og godteri er lokkevarer, sier Vedum.

– Hysterisk

Høyres helsepolit­iske talsperson Sveinung Stensland kaller utspillet «hysterisk».

– Sps Kjersti Toppe er den fremste forkjemper­en for økte avgifter på sukker. Når Vedum går ut som han nå gjør, så er det dobbeltmor­al på sitt verste. I forrige periode fikk regjeringe­n kritikk for å ikke øke avgiftene på usunne matprodukt­er. Nå gjøres det, og da kommer også kritikken, sier han.

Vanskelig å svelge

Fremskrits­spartiets finanspoli­tiske talsmann Helge André Njåstad erkjenner at økt sukkeravgi­ft var noe av det vanskeligs­te for partiet å svelge i forhandlin­gene. Samtidig tror han ikke folk flest vil merke så stor forskjell.

– Vi ser jo at det har vaert en hard konkurrans­e på pris. Vi håper at hele prisutvikl­ingen ikke legges på forbrukern­e, men at noe kan tas ut i konkurrans­en i markedet, sier han.

Dette er en hån mot norsk mat- og drikkevare­industri, som har høye nok avgifter fra før. Jan Egil Pedersen, Denne avgiften vil vaere en gavepakke til grensehand­el og aktører som utnytter moms- og avgiftshul­let for å selge billig godteri til nordmenn fra utlandet. Ingvill Størksen,

 ?? FOTO: BERIT KEILEN, NTB SCANPIX ?? ØKTE AVGIFTER: Regjerings­partiene, KrF og Venstre finansiere­r mange av satsingene i statsbudsj­ettet for neste år med å øke avgiftene på sjokolade, sukkervare­r, brus og annen alkoholfri drikke.
FOTO: BERIT KEILEN, NTB SCANPIX ØKTE AVGIFTER: Regjerings­partiene, KrF og Venstre finansiere­r mange av satsingene i statsbudsj­ettet for neste år med å øke avgiftene på sjokolade, sukkervare­r, brus og annen alkoholfri drikke.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway