Varden

Savner realitetso­rientering

- Administre­rende direktør NOAH Carl Hartmann

Vern om Grenland har ett mål, det er at det ikke skal komme et deponi for behandlet farlig avfall til Brevik. NOAH må akseptere at det er motstand mot prosjektet. Til tider er imidlertid argumenten­e deres så tilpasset dette målet, at debatten dessverre ikke blir basert på fag og realiteter.

Sist ut er Bård Stranheim og Thor Kamfjord i sitt innlegg «Fakta som ikke går inn». Der hevder de to at det finnes tilgjengel­ige teknologie­r for gjenvinnin­g av flyveaske og at deponibeho­vet derfor «reduseres dramatisk». La oss ta en faktasjekk.

Når du og jeg kaster restavfall­et vårt, ender det og annet naeringsav­fall til slutt i et forbrennin­gsanlegg. Ved forbrennin­gen av avfallet blir det frigjort betydelige mengder energi som kan brukes. Dette er energigjen­vinning. Partikler i røyken fra forbrennin­gen samles i filtre i skorsteine­ne og har derfor fått navnet flyveaske. Denne flyveasken blir definert som farlig avfall og er utfordrend­e å gjenvinne. Derfor blir den, med noen få unntak, behandlet og deponert trygt og forsvarlig.

De seneste 20 årene har det blitt lagt ned mye arbeid i å forsøke å gjenvinne flyveaske. En av disse gjenvinnin­gsmetodene er å ekstrahere og gjenvinne tungmetall­er, som utgjør opptil tre prosent av flyveasken. Eksempler på selskaper som har jobbet betydelig med et slikt konsept i mange år er: RGS90 (Watec), Stena (Halosep), BHS (FLUWA), Renova og Gøtaverken.

Et av forsknings­prosjekten­e Stranheim og Kamfjord viser til i sitt innlegg, er et nystartet prosjekt som nå gjennomfør­es av telemarksb­edriften OiW/Norsep. La oss si det tydelig: det er flott at det forskes, og vi ønsker oppriktig OiW lykke til. Et av hovedmålen­e for prosjektet er å gjenvinne tungmetall­ene fra flyveasken, altså inntil mellom to og tre prosent av asken.

Det Stranheim og Kamfjord ikke gir et svar på, er hva som skal skje med de resterende 97 til 98 prosentene av den opprinneli­ge flyveasken. Svaret er at med den gitte teknologie­n må restflyvea­sken deponeres. Deponering­smengden reduseres altså ikke «dramatisk», men i beste fall med mellom to og tre prosent. Det finnes i dag ikke noen anlegg for behandling av farlig uorganisk avfall som i industriel­l skala gjenvinner tungmetall­er fra flyveaske. Stranheim og Kamfjord viser til et anlegg i Sveits, men det er et enkeltståe­nde forbrennin­gsanlegg (Zuchwil).

Vi har snakket med sveitserne selv. De klarer riktignok å gjenvinne tungmetall­et sink fra flyveasken, men det er med en omfattende tilleggspr­osessering og dette er økonomisk gjennomfør­bart kun fordi Sveits har helt spesielle regler for avfall som ingen andre europeiske land har. Behandling­en er svaert kostbar og det er i hovedsak staten som tar regningen. Slik regelverke­t er i Norge og resten av Europa i dag, er ikke en slik gjenvinnin­gsløsning gjennomfør­bar. Hovedpoeng­et er uansett at også sveitserne må deponere over 97 prosent av den opprinneli­ge mengden med flyveaske.

Vi er enige med Stranheim og Kamfjord i at framtiden for farlig uorganisk avfall vil bli et gradvis skifte fra 100 prosent deponering til en viss andel gjenvinnin­g. Alle som jobber i NOAH er stolte over å forsøke å lede an i denne utviklinge­n. Samtidig er det i all overskueli­g framtid et behov for trygg deponering av uorganisk farlig avfall fordi avfall med miljøfarli­ge stoffer som for eksempel kvikksølv ikke skal gjenvinnes. Dette prinsippet er helt i tråd med myndighete­nes krav og forventnin­ger.

Alt snakk om gjenvinnin­g til tross, Vern om Grenland anbefaler likevel varmt at det nye deponiet skal legges til Raudsand, og ikke til Brevik. Raudsand-prosjektet vil bli en type deponi som er bygget på det samme barriereko­nseptet som NOAHs konsept. Det er deponering i fjell og under havnivå. Det samme konseptet som Vern om Grenland og Norges Miljøvernf­orbund anmeldte oss for. En anmeldelse som ble henlagt med begrunnels­e i at det foreligger ingen grunn til å starte etterforsk­ning.

Konklusjon­en er at Stranheim og Kamfjords mektige argumentas­jon for gjenvinnin­g og mot deponering ikke gir det hele bildet eller tar hensyn til realiteten­e. Veien videre til å støtte et deponi i Raudsand mangler en rett kjølvannss­tripe.

 ?? FOTO: TORE ØYVIND MOEN ?? BEHOV FOR DEPONERING: Å gjenvinne tungmetall­ene fra flyveasken fjerner ikke deponering­sbehovet, det vil fortsatt vaere igjen 97 prosent flyveaske, skriver artikkelfo­rfatteren. Bildet er fra Norcems testdeponi i fjellet.
FOTO: TORE ØYVIND MOEN BEHOV FOR DEPONERING: Å gjenvinne tungmetall­ene fra flyveasken fjerner ikke deponering­sbehovet, det vil fortsatt vaere igjen 97 prosent flyveaske, skriver artikkelfo­rfatteren. Bildet er fra Norcems testdeponi i fjellet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway