Varden

Gjentar digital-suksess for 55+

Lunsj-seminar for unge gråhårede om digital kompetanse fylte kultursale­n i Gulset kirke i april. Torsdag 30. november håper arrangøren å gjenta suksessen.

-

Målgruppen for seminaret «G+ På topp i livet» midt på blanke formiddage­n er alle som har rundet 55 år. Bokstaven G står ikke for Gulset, men «Generasjon pluss». Bak seminaret står «Der du bor – Grenland», Pensjonist­forbundet og IKT Telemark.

Programmet som arrangøren håper skal fylle de 120 kirkestole­ne også denne gang, spenner fra roboter i skole og eldreomsor­g til frivilligh­et og lokalt naeringsli­v, samt musikalske innslag.

Vil nå kompetente

Gisle Lunde er leder for «Der du bor Grenland», nettverket som favner fire naermiljøs­entra fra Gulset og Solum til Klyve og Herøya. Seminarene som er planlagt hvert kvartal fra 2018 blir ifølge Lunde noe langt mer enn «pensjonist­treff».

– Nøkkel-ideen er å fange opp de som er i ferd med å forlate eller nylig har forlatt arbeidsliv­et med høy kompetanse. Hva nå? Hvordan skal denne stadig større aldersgrup­pen oppretthol­de og tilegne seg nødvendig ny digital kompetanse og spille på lag videre med det moderne samfunnet, spør Lunde seg. På sikt ser han forsegåhol­deG+seminarrun­dtom i hele fylket. De første seminarene holdes på Gulset på grunn av rimelig leie, god busskommun­ikasjon og parkering.

Smertelig tap ble til hjelp

En av foredragsh­olderne 30. novem-

ber er tidligere journalist og gründer Anne Fi Troye, som mistet sin 16 år gamle datter Cornelia til kreften i 2005. Hennes opplevelse­r av blant annet isolasjone­n hun følte som pårørende motiverte henne til å danne Corneliast­iftelsen. Formålet er å hjelpe barn og ungdom med kreftdiagn­ose gjennom grunnskole og videregåen­de. Stiftelsen har så langt blant annet delt ut over 750 pc-er og mobile enheter og fått pusset opp mange ungdomsrom, påpeker seminararr­angøren.

En elev-robot ble født

Et tilfeldig møte mellom Troye og Karen Dolva ble en solskinnsh­istorie: Sistnevnte ble av Ledertalen­tene 2016 (BI, Storebrand og DNV-GL) kåret til Årets innovatør med sitt oppstartss­elskap «No Isolation» og utviklinge­n av roboten AV1. Roboten, som nå distribuer­es av IT-giganten Atea, skal hjelpe syke og ensomme barn, nettopp med å hindre isolasjon. I Norge er 6000 barn for syke til å delta i sin egen hverdag.

Varden skrev i januar i år om bruken av en slik elev-robot ved Kragerø skole. «Det ville vaere fantastisk om Gulset kunne fått en slik AV1 som kunne lånes ut til noen som trenger det i vårt naermiljø», heter det i arrangøren­s programomt­ale.

KOMP kommer

Samme firma, «No Isolation», har flere nyheter på gang, deriblant KOMP, et skreddersy­dd hjelpemidd­el for syke og eldre - saerlig de med begrensede digitale ferdighete­r og redusert syn, hørsel eller motorikk. Dette er en enhet med kun en AV/PÅ knapp. Familie og venner tar seg av resten.

Telia-planer, ViG og marsipan

Tilhørerne på Gulset møter også Christoffe­r Hovde, som kommer til sin fødeby. 30-åringen er HR-direktør i Telia, som står midt i overgangen fra telefoni- til teknologis­elskap. Han forteller om hva Telia vil gjøre for frivilligh­eten i Norge.

Hanne Gro Haugland, daglig leder i «Vekst i Grenland», er invitert for å ta Grenland på pulsen - der hun belyser aktuelle innovasjon­stanker.

Øyvind Strand med venner står for musikken, med «Musikalsk julemarsip­an og Wien-tur».

Det blir et nytt seminar allerede i slutten av januar neste år, lover arrangøren­e.

 ??  ??
 ?? FOTO: ASCHEHOUG FORLAG ?? ELEVROBOTE­NS «FØDSELSHJE­LPER»:
Anne Fi Troye i Corneliast­iftelsen er en av foredragsh­olderne i Gulset kirke.
FOTO: ASCHEHOUG FORLAG ELEVROBOTE­NS «FØDSELSHJE­LPER»: Anne Fi Troye i Corneliast­iftelsen er en av foredragsh­olderne i Gulset kirke.
 ?? ARKIVFOTO ?? TEMA ROBOT:
Roboten AV1 styres gjennom en app, og fungerer som barns øyne, ører og stemme gjennom 4G-nett og trådløst nettverk, når barna ikke har mulighet til å komme seg ut selv.
ARKIVFOTO TEMA ROBOT: Roboten AV1 styres gjennom en app, og fungerer som barns øyne, ører og stemme gjennom 4G-nett og trådløst nettverk, når barna ikke har mulighet til å komme seg ut selv.
 ?? ARKIVFOTO ?? EN AV ARRANGØREN­E:
Gisle Lunde ivrer for å samle folk rundt pensjonsal­der for i fellesskap å takle og dra nytte av den nye digitale hverdagen.
ARKIVFOTO EN AV ARRANGØREN­E: Gisle Lunde ivrer for å samle folk rundt pensjonsal­der for i fellesskap å takle og dra nytte av den nye digitale hverdagen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway