Varden

Anders Vangens skatter skal selges

2. desember tømmes hjemmet til Anders Vangen. Alt skal selges. Et helt spesielt hjem brytes opp. – Litt vemodig, sier broren.

- PORSGRUNN

Huset på Eidanger er proppet med klenodier. Spesielle møbler, malerier, byster og selve hjertet i huset – flygelet – er til salgs. Et auksjonsfi­rma skal først sette en prislapp. Så kan folk slippe inn for å gjøre et varp i huset til den folkekjaer­e operasange­ren som døde altfor tidlig.

– Det er vemodig å bryte opp hjemmet, erkjenner Anders Vangens storebror Jørgen.

Han har selv bodd i huset de to siste årene. Men nå skal det selges. Før det skjer, får folk flest en anledning til å sikre seg det som er innefor veggene. Også huset til foreldrene Harald og Bjørg. De daglige stundene med avislesing og kaffe hos foreldrene var en naermest ubrytelig rutine for Anders Vangen. Jørgen har så godt han kan prøvd å holde fast på den tradisjone­n. Nå flytter han tilbake til et hus han har på Brattås, mens foreldrene skal flytte til en leilighet i byen.

En tid for alt

– Det har vaert flott å bo i dette huset i to år, men det er en tid for alt, sier han.

Før et salg av Anders Vangens bolig i Vikingvege­n skal det ryddes ut. Dagen er 2. desember. Fra klokka 12 til klokka 14 er det lukket salg for tidligere sangelever og medlemmer av Anders Vangens Venneforen­ing. Klokka 14 er det åpent for alle.

Det er møblemente­t og inventaret som er husets sjel, sier Jørgen Vangen.

Han forteller om enorme mengder ting og tang i skuffer og skap.

Kaotisk med auksjon

Det blir altså faste priser på gjenstande­ne. En auksjon, det tror han ville blitt kaotisk. Dessuten ville det vaert vanskelig å få plass til alle.

Bisettelse­n av Anders Vangen var en bauta verdig. Også avskjeden til huset han bodde i blir gjort med verdighet og stil. I en uke i strekk har det vaert huskonsert­er.

Interessen var enorm. De fire første konsertene ble utsolgt. Dermed måtte det ryddes plass til to til. Publikumsk­apasiteten i stua var på 40. Den ble sprengt.

Flott flygel

Trolig er flygelet den mest verdifulle enkeltgjen­standen. Jørgen vet ikke hva som blir prisen, men vet at Anders i sin tid betalte 150.000 kroner for det staselige instrument­et.

– Det er ingen tvil om at flygelet er hjertet i huset, sier Jørgen Vangen.

 ??  ??
 ?? BEGGE ARKIVFOTO: FREDRIK PEDERSEN ?? VANGENS HJEM: Dette bildet er tatt i 2012, ti måneder før Anders Vangen døde. Han skapte et helt spesielt hjem.
BEGGE ARKIVFOTO: FREDRIK PEDERSEN VANGENS HJEM: Dette bildet er tatt i 2012, ti måneder før Anders Vangen døde. Han skapte et helt spesielt hjem.
 ??  ?? SJEL: Anders Vangen slapper av på sofaen i biblioteke­t. Året er 2012.
SJEL: Anders Vangen slapper av på sofaen i biblioteke­t. Året er 2012.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway