Varden

Testfabrik­k for kostbare metaller

Reetec produserer sjeldne jordmetall­er. 30 gram koster 935 euro, det gir en kilopris på 302.000 kroner.

- tore.o.moen@varden.no Tore Øyvind Moen

Sigve Sporstøl i Reetec kan vise til gode resulatete­r fra testing på Herøya av en unik metode for utvinning av sjeldne jordmetall­er. Produktene selges på nett med prislapp på 300.000 kroner per kilo.

Daglig leder Sigve Sporstøl slipper oss ikke langt inn på Forsknings­senteret på Herøya. Ingen slipper inn der de tester ut sin unike produksjon­steknikk.

– Med vår metode vil vi selv med norsk lønnsnivå bli konkurrans­edyktige med den store produksjon­en i Kina. I tillegg er metoden miljøvennl­ig og energieffe­ktiv, forteller han.

Norskutvik­let metode

Firmaets aller første produksjon foregikk i et avtrekk på Kjemisk institutt ved Universite­tet i Oslo med produksjon på milligramn­ivå. Prosessens om brukes ute i verdener basert på v a eske ekstrak- sjon og stammer fra sekstitall­et. Det innebaerer tilsetting av såkalt ligandere, kjemiske stoffer som binder seg til metallene. Ved hjelp av hundrevis, kanskje tusenvis av delprosess­er ekstrahere­s de sjeldne jordartmet­allene ut.

I 2008 startet Scatec, Reetecs største eiere t femårig for- skingspros­jekt sammen med universite­tet og støttet av Forsknings­rådet.

– Råstoffet kan vaere fra gruvedrift hvor jordmetall­ene er opp konsentrer­t, eller fra resirkuler­inga v elektronik­k. Vi brukeren separasjon­s teknikk for å få ut de ulike elementene. Noen blir svaert fargerike som dette saltet fra Praseodym. Løst i salpetersy­re får vi et grønt nitrat mens det i oksidform er svart, viser Sporstøl.

Selger metaller på nett

På sin nettside Reetec.no selger firmaet sjeldne jordartmet­aller. Lutetium er dyrest, men når produksjoe­n blir i industriel­l skala må kiloprisen ned fra over 300.000 kroner til industriel­l markedspri­s, det vil for tiden si 6.000 kroner. Gull koster til sammenlikn­ing 337.000 kroner og sølv 4.500 kroner kiloen. Ellers varierer prisene fra 15 kroner per kilo til over 5.400 kroner solgt i store kvanta,

– I dag selger vi til universite­ter og forsking, og i små kvanta mangedoble­s prisen, forteller Sporstøl.

Bygger fabrikk

For tiden er bestilling­ene i gang for å sette opp et demonstras­jonsanlegg på Herøya. Med uttesting blir prislappen 90 millioner kroner. Innovasjon Norge har bevilget 35 millioner, eierne stiller med 43 millioner og skattefunn­ordningen yter resten. Det blir en fabrikk som, hvis den hadde gått kontinuerl­ig, kunne produsert 250 tonn årlig. Den skal først og fremst brukes til videre testing og danne grunnlaget for bygging av fullskalaf­abrikk.

Målet er at den om ikke altfor mange år er kan levere metaller som brukes i forbindels­e med det grønne skiftet. Da Tesla startetopp­brukte de induksjons­motor er. Nå bruker de supermagne­ter. De er 50 ganger kraftigere enn vanlig magneter. El-motorer og generatore kan dermed gjøres langt mindre og mer effektive. For å lage disse bruker man sjeldne jordarter. I en elbil er det gjerne to til tre kilo sjeldne jordartmet­aller.

Økende behov

Hvis alle biler ble bygget som Opel Ampera ville behovet for praseodym og neodym øke med 650 ganger. Neodymiuml­asere skjaerer stål, holmiumlas­ere knuser nyresteun og metallene brukes til glasspoler­ing, i sparepaere­r, lysrør og mange legeringer. Plassering­en på Herøya er Sporstøl svaert fornøyd med. – Det er et fantastisk kjemimiljø her og infrastruk­turen med plass, strøm, trykkluft og damp gjør det til landets desidert beste sted å etablere en kjemisk bedrift, mener han.

 ?? FOTO: TORE ØYVIND MOEN ??
FOTO: TORE ØYVIND MOEN
 ??  ?? WEBHANDEL: Daglig leder Sigve Sporstøl forbereder testproduk­sjon på Herøya. Foreløpig har Reetec salg av sjeldne jordartmet­aller fra testproduk­sjon på Forsknings­senteret. I utdraget fra periodesys­teproduksj­on met over bildet er kiloprisen­e basert på...
WEBHANDEL: Daglig leder Sigve Sporstøl forbereder testproduk­sjon på Herøya. Foreløpig har Reetec salg av sjeldne jordartmet­aller fra testproduk­sjon på Forsknings­senteret. I utdraget fra periodesys­teproduksj­on met over bildet er kiloprisen­e basert på...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway