Varden

ANDEJAKT: ADEL FORPLIKTER, ELLER?

- Skien Trond Andersen

Det heter at fint folk og adel forplikter. De skal vaere en rettesnor for alle oss andre, som ikke alltid visste hvordan vi burde te oss.

Nåvel, i tilfellet godseier Løvenskiol­d i Skien med utsetting av ender uten annet formål enn å forlyste dem som synes det er ypperlig tidsfordri­v å skyte tamfugl, er jeg usikker.

Saken har vakt oppsikt helt inn i Stortinget. Forhåpentl­ig betyr det stans for det man kan kalle en aldeles usmakelig, frastøtend­e variant av slikt som i århundrede­r har vaert den populaeres­te form for fri-

tidssyssel hos de fornemste - jakt.

Siden vi hverken har hatt lyst eller anledning til å dyrke denne saeregne art av naturopple­velse, har vi problemer med å fatte hva slags glede man får ved å fyre løs på i alle fall havtamme, bevingede vesener. Fjaer og dun vil stå som en sky rundt skapningen­e som ikke har fått utvikle sunn frykt for mennesker.

De velhavende har alltid vist stor oppfinnsom­het i å skaffe seg og sin omgangskre­ts tidtrøyte som hever seg over allmuens prosaiske sysler.

Det har de stort sett fått drive med i fred for nysgjerrig­e blikk. Men når det nå er avslørt hvordan enkelte leker seg med liv og død i den frie natur, fritt for fauna og fugleliv i det minste, uten annen hensikt enn å lage morskap for de bolde «jegerne», trenger vi vettuge myndighete­r som setter foten ned for utskeielse­ne. Her går dessverre «finfolket» i bresjen med alt annet enn eksempel til etterfølge­lse.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway