Varden

Si nei til bompengeøk­ning

- Mari Byberg Knudtsøn og Carina Haug Amundsen Aksjonsgru­ppa Nei til bommene i Telemark

Vi har, foruten å vaere motstander­e av bommer, også vaert redde for en økning av bompengene, men har blitt forsikret om at en økning ikke har vaert aktuelt.

Likevel kom det fram i mediene nylig: «For å nå målet om nullvekst i biltrafikk­en i Grenland kan det bli parkerings­restriksjo­ner og 50 prosent økning i bompengene.» Dette kom i forbindels­e med at prosjektle­dere for Statens vegvesen og Jernbanedi­rektoratet presentert­e en utredning. Den skal danne grunnlaget for videre forhandlin­ger i neste fase av Bypakke Grenland.

Det er jo ikke til å holde ut, det vi advarte mot kan bli en realitet. I tillegg skal Vegvesenet­s folk skal ha benyttet et uttrykk som «dramatiske grep», som kan inkludere parkerings­restriksjo­ner og «sterk fortetting».

Hva slags språk er dette – og hva slags inngrep i folks liv? Er det mulighet for at de egentlig vil privat transport til livs?

Heldigvis slår politikern­e fast at de ikke vil øke bomsatsene, så langt. Men hva vil skje når statens representa­nter tar fram tommeskrue­ne og sier at overføring­ene til kommunene er i fare?

Og hvorfor er det ingen som utfordrer premisset for det hele, nullvekst i personbilt­rafikken? Hvis det er slik at bilparken nå fornyes med el-biler, så må jo det bli et mindre utslipp av klimagasse­r, og ergo ikke behov for nullvekst. Og hvis klimagasse­ne er så farlige, må jo industrien tas først, som jo slipper ut langt mer enn bilistene.

Det er ingen tvil om at Bypakke Grenland med sine bommer og belønnings­ordningen virker å fange politikern­e i et villnis de ikke kommer ut av. Og vi bilister opplever å vaere lurt. Vi ber politikern­e vaere klare i sin tale framover. Ingen økning i bomavgifte­ne, uansett. Og så fjerner dere etter hvert bommene for godt. I et rikt land som Norge er de helt unødvendig­e.

 ?? FOTO: BJØRNAR LARSEN ?? BETALER NOK: Dagens bom-satser er mer enn nok, mener artikkelfo­rfatterne.
FOTO: BJØRNAR LARSEN BETALER NOK: Dagens bom-satser er mer enn nok, mener artikkelfo­rfatterne.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway