Varden

Samvittigh­etsfrihet for fastleger?

- Inger Cecilie Stridsklev

31.10-2.11 var ankesaken til tidligere fastlege i Sauherad Katarzyna Jachimowic­z oppe i Agder Lagmannsre­tt i Skien.

Hun ble ansatt i Sauherad kommune 16.5.2011. I likhet med to leger i nabokommun­en Bø, fikk hun aksept for at hun hadde respekt for menneskeli­vet fra befruktnin­gen til død, slik at hun for eksempel ikke ville sette inn kobberspir­al.

Det eneste logiske startpunkt for livet til alt og alle som blir til ved kjønnet formering, er det øyeblikket saedcellen har trengt inn i eggcellen. Kobberspir­alen er ikke et prevensjon­smiddel, men et tidlig abortmidde­l. Det hindrer en menneskesp­ire som har vaert til i omtrent en uke i å sette seg fast i livmoren, og avslutter med det muligheten for videre liv.

Fordi fastlegen tok prinsipiel­t avstand fra metoden, laerte hun seg heller ikke å sette inn spiral. At hun ikke kunne, ga hun som begrunnels­e til pasientene, som kunne få satt inn spiral hos andre leger på kontoret. Slike avtaler og praksis hadde da vaert vanlige i 35 år.

I desember 2011 kom et rundskriv fra departemen­tet som fastslo at fastleger ikke kunne la vaere personlig å utføre oppgaver av samvittigh­etsgrunner. Fastlegefo­rskriften ble endret, og trådte i kraft 1.1.2015. Leger slapp å underskriv­e henvisning til abort, men ble ellers nektet samvittigh­etsfrihet. Fordi departemen­tet var prinsipiel­t imot samvittigh­etsfrihet for fastleger, ble blant andre fire leger i Telemark oppsagt.

Departemen­tet trodde visst at det eneste reelle problemet var provosert abort. Oppsigelse av fastleger som av samvittigh­etsgrunner ikke ville sette inn spiral førte til dårligere legedeknin­g og dårligere legeservic­e i de kommunene som mistet slike leger. I Sauherad ble det utstrakt bruk av vikarer med ned til to ukers ansettelse. Leger som ikke setter inn spiral fordi de ikke mener seg kvalifiser­t, får bli. Fastlegene kommer ut av trening fordi det skjer så sjelden.

I 2017 var det ikke satt inn spiraler ved kontoret i Sauherad, men fem var henvist til gynekolog. Ved å nekte fastleger samvittigh­etsfrihet, og ved å si opp de almenleger som ikke har samvittigh­et til å avslutte livet til de minste av sine pasienter, sier departemen­tet klart hva slags fastleger de vil ha. Det kan vaere en årsak til at det er vanskelig å få nye fastleger.

Mange av de mest samvittigh­etsfulle legene velger andre spesialite­ter. Ved behov ankes denne saken til Den Europeiske Menneskere­ttskommisj­on. Dommen ventes i midten av november.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway