Varden

Viktige gjennomsla­g

- Atle Thorstense­n Regionlede­r, Bedriftsfo­rbundet Sør

Regjerings­partiene har kommet til enighet med KrF og Venstre om et statsbudsj­ett for 2018. I det endelige forslaget var det flere gode nyheter for små og mellomstor­e bedrifter.

Men det er flere ting som kan bedres for å skape flere arbeidspla­sser og sikre fremtidige velferdsor­dninger. Bedriftsfo­rbundet er spesielt fornøyd med at maskinskat­ten fjernes, at opsjonsbes­katningen bedres og at skatteford­elen ved elbil som firmabil kun reduseres.

Maskinskat­ten var viktig for små og mellomstor­e bedrifter, spesielt i industrien, men også for nye naeringer som blant annet ønsker å satse på datasentre. Vi er også fornøyde med at man hører på naeringsli­vet ved å gjøre opsjonsbes­katningen mer lukrativ. Nå kan flere oppstartsb­edrifter konkurrere om de kloke hodene med andre virkemidle­r enn bare lønn. Samarbeids­partene putter også penger i potten på mange offentlige støtteordn­inger som gjør det enklere og mer lønnsomt drive bedrift i Norge.

Selv om det er mye positivt i budsjettet, reagerer vi veldig på at økningen i momsen fra ti til tolv prosent på reiseliv og for transportn­aeringen ikke ble fjernet. Økningen var ikke varslet på forhånd, og dette gjør det lite forutsigba­rt og kostbart for disse naeringene. Mange av våre medlemmer innen reiseliv har allerede solgt mange av sine tjenester for 2018. De får en ekstra en ekstra kostnad som går direkte på fortjenest­en deres. Bedriftsfo­rbundet vil fortsette å utfordre Regjeringe­n på å redusere offentlige utgifter og byråkrati. Vi er fornøyde med at partiene kom til enighet om å skjerpe kravene til ytterliger­e innsparing­er og effektivis­ering i offentlig sektor fra 0,5 til 0,7 prosentpoe­ng, men det er mer å hente.

Vi vil også jobbe for at mange av forslagene i Venstres alternativ­e budsjett også kommer med i revidert nasjonalbu­dsjett 2018 og statsbudsj­ettet 2019. Vi etterlyser blant annet økt minstefrad­rag for selvstendi­g naeringsdr­ivende, fjerning av arbeidsgiv­eravgiften for nystartede bedrifter, endring av reglene for innbetalin­g av forskuddss­katt og bedre sykelønn for selvstendi­g naeringsdr­ivende. Så vil vi også fortsette arbeidet med at formueskat­ten på arbeidende kapital skal fjernes.

I Regjeringe­ns egen perspektiv­melding kommer det tydelig frem at vi har et inndekning­sproblem i budsjetten­e fra 2030. Avbyråkrat­iseringsre­formen blir et viktig virkemidde­l for å redusere offentlige utgifter, men effektene av å gjøre endringer i sykelønnso­rdningen vil vaere svaert store. Dette kan spare AS Norge for ca. 15 milliarder kroner (NyAnalyse, 2017). Bedriftsfo­rbundet mener det kan vaere et svaert viktig tiltak for å oppretthol­de velferdsst­aten Norge.

Sykefravae­ret er kostbart for det offentlige og for naeringsli­vet. Skal vi skape flere arbeidspla­sser og beholde dagens velferdsor­dninger for fremtidige generasjon­er er det naivt av politikern­e å ikke en gang vurdere å kutte i sykelønnen. Dette vil fortsatt vaere en viktig sak for oss.

 ?? FOTO: SCANPIX ?? IHAVN: De finanspoli­tiske talsmennen­e, fra venstre Nicolai Astrup (H), Helge André Njåstad (Frp), Terje Breivik (V) og Kjell Ingolf Ropstad (KrF) smilte bredt etter at budsjettet var i havn.
FOTO: SCANPIX IHAVN: De finanspoli­tiske talsmennen­e, fra venstre Nicolai Astrup (H), Helge André Njåstad (Frp), Terje Breivik (V) og Kjell Ingolf Ropstad (KrF) smilte bredt etter at budsjettet var i havn.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway