Varden

Ingen enkle løsninger i kampen mot skrantesju­ke

- Hallgeir Herikstad Skrantesju­ke-koordinato­r, Mattilsyne­t

Jenny Rolness i Dyrenes Røst skriver i sitt innlegg at myndighete­ne bedriver statlig dyremishan­dling under bekjempels­en av den dødelige sykdommen skrantesju­ke.

Rolness er prinsipiel­l motstander av at man skal gripe inn i naturen for å hindre dyrelidels­er og bekjempe dødelige sykdommer. Det er greit. Der er vi uenige. Rolness mener at naturen selv kan ordne opp med skrantesju­ke, og peker på muligheten for at dyrene utvikler genetisk resistens mot sykdommen.

Rolness trenger ikke å se lenger enn til USA hvor sykdommen har eksistert i 50 år. Der ser vi i enkelte smittede populasjon­er en årlig dødelighet på opptil 20 prosent. Sykdommen har spredt seg til store områder, og det er ikke lenger håp om å stanse sykdommen.

En slik strategi er uansvarlig. Hvis du får kreft, så sitter du ikke stille og venter på at kroppen skal ordne opp selv, da gjør du det du kan. Sammenlign­ingen med kreft er ikke unaturlig.

Skrantesju­ke er ikke hvilken som helst dyresykdom. Den er 100 prosent dødelig. Det finnes ingen vaksine. Det finnes ingen behandling. Smittestof­fet sprer seg fra dyr til dyr. Smittestof­fene skilles ut av dyrene og overlever i miljøet i lang tid. Og hjortedyre­ne klarer heller ikke bygge opp noen form for motstandsd­yktighet mot smitten som gjør at det er mulig å vente å se hvordan det går.

Det er krevende å ivareta dyrevelfer­den i en slik situasjon, det har Rolness rett i. Vi er åpne på at dyrevelfer­den ikke vil vaere like god i en bekjempels­essituasjo­n som i en normalsitu­asjon. Jakten skjer nå i regi av Statens Naturoppsy­n. Som alltid skal de ivareta smittehens­yn, dyrevelfer­dshensyn og arbeidsmil­jøhensyn i arbeidet sitt. Det er derimot feil som Rolness sier at jakten er kontinuerl­ig. På grunn av krevende terreng og vaer er det lite trolig at mer enn hver tredje dag frem til mai neste år vil bli benyttet til felling.

Rolness mener det er uetisk å utrydde dyr for å «vaere førevar». Dette handler ikke om å vaere føre-var. Føre-var er vi når vi tror at noe kan skje. Her vet vi at noe vil skje. Dette er aktiv bekjempels­e av en sykdom som har potensial for å spre seg til hjortedyr i hele Norge, og videre til andre land.

Jeg vil oppfordre Rolness å tenke på de villreinst­ammene hvor vi ikke har funnet smitte, og stille seg spørsmålet: Er det forsvarlig å sitte på gjerdet og se på at sykdommen sprer seg til disse dyrene også? Er det forsvarlig med viten og vilje å vente til flere tusen dyr hvert år lider en langsom og smertefull død? Eller er det riktig å gjøre det vi kan for at smittestof­fet ikke sprer seg til hele Norge?

Hvis du får kreft, så sitter du ikke stille og venter på at kroppen skal ordne opp selv, da g jør du det du kan. Sammenlign­ingen med kreft er ikke unaturlig.

 ??  ?? HELIKOPTER­FRAKT: Skutte reinsdyr fraktes fra vidda med hjelp av helikopter. FOTO: MARIT HOMMEDAL, NTB SCANPIX
HELIKOPTER­FRAKT: Skutte reinsdyr fraktes fra vidda med hjelp av helikopter. FOTO: MARIT HOMMEDAL, NTB SCANPIX

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway