Varden

Kjempet og vant

Ungdommene og foreldrene vant første runde i slaget om en ny stilling.

- Jan Bjørn Taranrød jan.bjorn.taranrod@varden.no

De kjempet, og vant – ungdommene og foreldrene som krevde at Siljan kommune oppretter en stilling som miljøarbei­der. Tirsdag var Siv Kikut Tveiten i FAU glad.

Formannska­pet i Siljan stemte først nei til et forslag fra Senterpart­iet om å opprette en stilling som miljøarbei­der alt fra nyttår.

Det fikk bare de to stemmene fra Senterpart­iet, og demonstrer­te klart at alliansen mellom Sp, Sosialisti­sk Venstrepar­ti og Høyre har sprukket for godt. Det var flertallet av disse partiene som sørget for Kjell A. Sølverød (Sp) ble ordfører.

Høyre har hoppet over

Det ble flertall for miljøarbei­der i 70 prosent stilling, men først fra 1. august neste år. Forslaget om det kom fra Arbeiderpa­rtiet og Kristelig Folkeparti og ble i likhet med flere endringer sikret flertall med de to stemmene fra Høyre.

– Vi er ikke en del av den politiske plattforme­n lenger og vil stå fritt, sier varaordfør­er Kim Vegard Rekvik (H) til Varden.

Grunnen til at møtet ble holdt i Siljans storstue, samfunnssa­len, var engasjemen­tet elevene hadde lagt for dagen for denne stillingen. Da ble både formannska­pets møterom og kommunesty­resalen for små til å ta imot 60 elever fra fire klasser, i tillegg til foreldre og andre interesser­te.

«Vedtatt» stilling

Bakgrunnen for engasjemen­tet er at Einar Ask, som har drevet en fredagsklu­bb, har varslet at han trekker seg fra nyttår.

– Men han har lovet å fortsette med Mekkis. Det er veldig bra, sier Ole Jacob Tveiten i tiende klasse til Varden. Han synes også det er bra at kommu-

nen nå får en miljøarbei­der, slik at fritidsklu­bben kan fortsette.

Denne stillingen har politikern­e «vedtatt» at skal opprettes, i økonomipla­nen. Men rådmann Jan Saethre hadde den ikke med i sitt utkast til budsjett for 2018. Det var fordi overføring­ene fra staten er mindre.

– I høst ble det ni faerre innbyggere av Siljan, og det betyr 250.000 kroner mindre i inntekter, informerte Saethre. Andre overføring­er var også redusert. Alt i alt var det et underskudd på 3,35 millioner kroner.

Knuste «sparegrise­n»

– Vi har hatt en underskrif­tskampanje, og jeg har fått ei bok som teller 118 underskrif­ter. Det her er annerledes og gjør det enda mer spennende å vaere politiker, sa ordfører Kjell A. Sølverød.

Han og de andre politikern­e viste til at Siljan i noen år hadde gått med millionove­rskudd og hadde sparepenge­r.

«Sparegrise­n» ville de bruke blant annet til fortsatt leirskole og en ny miljøarbei­derstillin­g. Vedtaket tirsdag er formannska­pets «råd» til hvordan kommunesty­ret bør stemme om 2018-budsjettet 12. desember.

Foreldre som lover å stå på

Fra nyttår blir det foreldrene­s oppgave å drive fritidsklu­bben videre. Om det blir nødvendig, lovet varaordfør­er Rekvik at han kunne ta et tak.

– Jeg synes det er trist at det ikke blir noe av den foreslåtte vernepleie­rstillinge­n ved skolen. Vi er likevel fornøyde. Nå må jo vi foreldrene jobbe intenst for å få drifte fritidsklu­bben videre uten noen egen ildsjel – fram til den miljøarbei­deren kommer på plass. Vi hadde ønsket stillingen fra 1. januar, men synes at vedtaket i dag er flott. Det er et stort pluss, sier FAU-medlem Siv Kikut Tveiten.

 ??  ?? MØTET SETTES: Alle var spente da møtet skulle settes. Her ser vi ordfører Kjell A. Sølverød (Sp) passere tre av FAU-medlemmene på første rad: Siv Kikut Tveiten, Kirsten Sikane og Tonje M. Jakobsen.
MØTET SETTES: Alle var spente da møtet skulle settes. Her ser vi ordfører Kjell A. Sølverød (Sp) passere tre av FAU-medlemmene på første rad: Siv Kikut Tveiten, Kirsten Sikane og Tonje M. Jakobsen.
 ??  ?? SPENT: – Det er ikke noe det står stjerner rundt, at det er en skole uten miljøarbei­der, sa Siv Kikut Tveiten i FAU (til venstre) før møtet.
SPENT: – Det er ikke noe det står stjerner rundt, at det er en skole uten miljøarbei­der, sa Siv Kikut Tveiten i FAU (til venstre) før møtet.
 ??  ?? TO STEMMER: Bare Sp stemte for miljøarbei­derstillin­g alt fra nyttår. Avstemming­en demonstrer­te at flertallsa­lliansen i Siljan nå er historie.
TO STEMMER: Bare Sp stemte for miljøarbei­derstillin­g alt fra nyttår. Avstemming­en demonstrer­te at flertallsa­lliansen i Siljan nå er historie.
 ??  ?? TENTAMEN: Ole Jacob Tveiten i tiende klasse hadde norsktenta­men, og fikk ikke vaere med på møtet, men syntes vedtaket var bra.
TENTAMEN: Ole Jacob Tveiten i tiende klasse hadde norsktenta­men, og fikk ikke vaere med på møtet, men syntes vedtaket var bra.
 ??  ?? GLADE: Tiril Aurora Vale, Maria Johanne Grindlia og Ida Holte fra niende klasse var fornøyde med at politikern­e sa ja til stillingen.
GLADE: Tiril Aurora Vale, Maria Johanne Grindlia og Ida Holte fra niende klasse var fornøyde med at politikern­e sa ja til stillingen.
 ?? FOTO: FREDRIK PEDERSEN ??
FOTO: FREDRIK PEDERSEN
 ?? ALLE FOTO: FREDRIK PEDERSEN ??
ALLE FOTO: FREDRIK PEDERSEN

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway