Varden

Tjor taket før det letter

-

Vi ser det på skrekkinnj­agende tv-reportasje­r hvert eneste år – store tak røskes løs fra låver og bolighus under høst- og vinterorka­nene saerlig vest- og nordpå.

Ekstremvae­ret varsles dager i forveien, men lite eller ingenting gjøres for å verne bygningene. Kanskje noen lemmer for vinduene, men takene tar sin egen luftseilas. En eller annen smarting bør konstruere et sterkt belte som spennes over taket, solid forankret i bakken eller i noe som ikke lar seg flytte. Gjerne flere belter, om nødvendig.

Det virker å bli en relativt enkel oppgave, i hvert fall for en novise som jeg. Forsikring­sselskaper bør gå i bresjen for slik takbeskytt­else. Hvert eneste tak som holdes på plass i orkankaste­ne betyr hundretuse­ner, kanskje opptil millioner av kroner spart for selskapene. For ikke å snakke om gru og plager hos dem som bor i husene. Selvfølgel­ig koster det en bråte penger å lage beredskaps­lager av tjoreutsty­r for alle som kan trenge det. Men lønnsomhet­en med effektiv utnyttelse, vil nesten bomsikkert langt overstige kostnadene.

Vi vet at spesielt Kyst-Norge må belage seg på mye mer problemati­sk klima og farligere ekstremvae­r enn hittil. Derfor bør vi snarest realisere planer for å beskytte liv, samt iverksette tiltak mot materielle ødeleggels­er under nye uunngåelig­e, bokstaveli­g talt sønderrive­nde stormangre­p på Norge.

Bedre sikring mot flom og oversvømme­lser er på gang, men også andre forholdsre­gler vil hjelpe. For én ting vet vi: det blir enda verre i tiden som kommer.

Trond Andersen, Skien

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway