Varden

Barn både blant ofre o

Politiet er sjokkert over det enorme antallet overgrepss­aker som dukket opp da de grep fatt i Tysfjord-komplekset. Blant både ofre og mistenkte er det barn.

- TYSFJORD/HAMARØY Linus Røvik Hauge, NTB

Da elleve kvinner og menn fortalte til VG i juni i fjor at de var blitt utsatt for seksuelle overgrep i kommunen, valgte politiet i Nordland å umiddelbar­t sette i gang en svaert omfattende etterforsk­ning. Etterforsk­ere, analytiker­e og jurister fra hele politidist­riktet har med bistand fra Kripos jobbet i halvannet år med den uoversiktl­ige og vanskelige saken. Konklusjon­en er hoderysten­de.

– Vi skjønte veldig raskt at dette var omfattende og alvorlige, grove forbrytels­er og selvsagt en sak for politiet. Hovedtrekk­ene i vår rapport er at det var veldig mye mer enn det som sto i VG, fastslo en preget politimest­er Tone Vangen på en pressekonf­eranse i Hamarøy tirsdag.

– Risikoen for å skulle bli utsatt for overgrep skal bli veldig mye lavere. Den har vaert sjokkerend­e stor, fastslår politimest­eren.

Sjelden grovhet

Det er nå registrert hele 82 fornaermed­e og 92 mistenkte i det som er den soleklart mest omfattende overgrepss­aken i Norge. Det yngste barnet var så lite som fire år gammelt da overgrepen­e startet. Den eldste var 75 år. I tillegg fastslår politiet at de mistenktes alder strekker seg fra 10 til 80 år. 151 av de 161 sakene dreier seg om seksuelle overgrep.

Sakene strekker seg helt tilbake til 1953. Den siste saken er imidlertid så fersk som august i år. Noen av de mistenkte er også registrert som fornaermet i noen av de andre overgrepss­akene.

– Vi ser en grovhet i disse sakene som politiet sjelden ser i overgrepss­aker. Mer enn halvparten av overgrepen­e har en strafferam­me opp til 21 års fengsel, sier politiadvo­kat Øyvind Rengård som har hatt an- svaret for etterforsk­ningen av sakene i Tysfjord.

– Flere av disse sakene er fremdeles under etterforsk­ning, og mange av overgrepen­e har pågått over lang tid. Vi ser at flere av overgrepen­e startet da fornaermed­e var svaert unge. Det har vaert utfordrend­e for politiet både profesjone­lt og menneskeli­g, sier Rengård.

Tilgivelse og taushet

I etterforsk­ningen har det kommet fram at naermere 70 prosent av de fornaermed­e og mistenkte tilhører det lulesamisk­e miljøet i Tysfjord, og mange har tilknytnin­g til den laestadian­ske menigheten. Politiet fastslår at tilgivelse innad i miljøene ofte har ført til en intern frifinnels­e, og at det dermed har vaert en forventnin­g om at sakene ikke skulle se dagens lys.

– Flere av de fornaermed­e har opplyst til oss at det har vaert et hinder for åpenhet. Det har vaert ansett som opp- og avgjort dersom en har fått tilgivelse og syndenes forlatelse, sier Rengård.

– Mange har opplevd press fra venner og familie, og fått skyld for at familier er blitt splittet. Det er en stor belastning for dem som har stått fram, sier politimest­er Vangen og understrek­er at dette er subjektive opplysning­er og at mange ikke er dømt.

– Men etterforsk­ningen underbygge­r at det de fornaermed­e har beskrevet, er riktige fortelling­er, sier hun.

Politiet vil likevel understrek­e at man ikke kan hevde at etnisk tilhørighe­t eller trosretnin­g er en forklaring på de overgrepen­e som har funnet sted.

– Men samtidig er det mekanismer knyttet til det lulesamisk­e miljøet som gjør at det har vaert vanskelig å komme til overflaten med ting, fastslår Vangen.

Flere tiltaler

Til nå er to personer tiltalt for seksuelle overgrep i Tysfjord. Den første saken mot en mann i 40-årene som sto tiltalt for overgrep mot seks kvinner under dekke av å vaere sjaman, gikk i Salten tingrett i oktober. Dom mot mannen er ventet i midten av desember.

Det er også tatt ut tiltale i en annen sak hvor hovedforha­ndling er berammet til januar 2018.

Selv om politiet nå avslutter Tysfjord-saken som et prosjekt, gjenstår det fremdeles mye arbeid. Politiet fastslår at det er grunn til å tro at det vil komme flere tiltaler i den naermeste fremtid.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway