Varden

Mangler realitetso­rientering

- Bård Stranheim og Thor Kamfjord

Adm. dir. Carl Hartmann skriver 24.11.17 et tilsvar til vår «Fakta som ikke går inn». «Savner realitetso­rientering» heter innlegget, og dette er første gang NOAH møter oss på en faglig arena om teknologi og innovasjon.

Vi har invitert til en slik dialog i halvannet år, og ville satt stor pris på overbevise­nde argumentas­jon og innsikt. Dette etterlyser vi fortsatt. Vi har derfor besvart Hartmanns argumenter og spørsmål i et omfattende blogginnle­gg som du kan lese ved å google «Innobaard» og «2017». Her er noen av våre hovedpunkt­er:

For å ta konklusjon­en først: Hartmann forsøker å skape en realitet, ikke beskrive den. Hele poenget med flygeasker­ensing er at det etter bearbeidin­g ikke lengre er farlig avfall. Avfall Sverige sier det slik: «Asken blir renere og skal ikke lenger deponeres som farlig avfall, samtidig som verdifulle ressurser blir oppsamlet og gjenbrukt.»

Restfraksj­oner som ønskes tatt ut av kretsløpet, slik som kvikksølv, represente­rer et volum tilsvarend­e 200 tonn pr år, under 0,05 prosent av Langøyas årsvolum. En realitetso­rientering tilsier bruk av helt andre deponiløsn­inger.

Hartmann er heller ikke realitetso­rientert i sin beskrivels­e av teknologi som benyttes i andre land. Kun «et enkeltståe­nde forbrennin­gsanlegg» blir riktig når han utelukkend­e velger FLUREC-teknologie­n. Men allerede for 5 år siden brukte 12 forbrennin­gsanlegg i Sveits FLUWA-prosessen for å rense flygeaske som videresend­es for utvinning av sink. Men Sveits stopper ikke her: Nå innføres nye krav til gjenvinnin­g av metaller fra alle de 29 forbrennin­gsanleggen­e i Sveits. Dette vil vaere iverksatt før 2021.

«Helt spesielle regler» skriver Hartmann for å gi leseren et inntrykk av at det ikke er overføring­sverdi til Norge. Disse «spesielle reglene» kaller vi politikk og forskrifte­r. Mener Hartmann Norge bør vedta litt mindre spesielle regler, slik at vi fremstår som et lavkostlan­d for import og deponering av farlig avfall? Vi mener det stikk motsatte.

Hartmann har imidlertid en realitetso­rientert beskrivels­e av innovatøre­ne som tar oss inni sir kula er økonomien. Seksteknol­ogiselskap­er er nevnt og NOAH er ikke blant disse i Hartmanns egen opplisting. Vi har ennå ikke sett andre land ta i bruk NOAHs metoder, og tror den tidligere omtalte internasjo­nale interessen for NOAH skyldes bunnlinjen og ikke teknologie­n.

Metoden på Langøya ble utviklet for Kronos Titan. Norge har derimot et godt utgangspun­kt for å bli teknologi-eksportør. Telemark står stolt på skuldrene til industriby­ggere med visjoner: «Vi skal løse sultproble­met i verden» sa Sam Eyde. «Nå skal vi løse flygeaskep­roblemet i verden», sier regionens gründere med bedre rensetekno­logi enn noen andre kjente på markedet i dag.

Det er andre utfordring­er vi har gitt Hartmann som han velger å overse: Avstand til folk. Gasslekkas­jer og utlekking. CO2-effekter og samfunnsøk­onomien i alternativ bruk av gruvene. Gruvenes egnethet. Respekt for demokratie­t.

Det som gledet oss mest i Hartmanns tilsvar var omtalen av alternativ lokaliseri­ng av deponi i Raudsand. For kort tid siden ble vi fortalt at det ikke fantes alternativ­er. Nå forsøker Hartmann å likestille disse. Snart vil konsekvens­utredninge­n fra Raudsand realitetso­rientere oss alle. Hartmann skriver at han savner realitetso­rientering. Vi er bekymret for at han mangler det, men håper at han innser at NOAHs eget kjølvann viser en kurs som leder til grunnstøti­ng hvis den ikke endres.

 ?? FAKSIMILE FRA VARDEN 24/11 ?? FÅR SVAR: NOAH-direktøren savnet realitetso­rientering, og får svar fra flere.
FAKSIMILE FRA VARDEN 24/11 FÅR SVAR: NOAH-direktøren savnet realitetso­rientering, og får svar fra flere.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway