Varden

Sjefens sønn fikk oppdrag til 226.800

Bjorstadda­len Naering AS ga et stort oppdrag til et snekkerfir­ma som ikke var stiftet ennå. Firmaet ga mye av jobben videre til en sønn av daglig leder i det kommunale aksjeselsk­apet i Bjorstadda­len.

- SKIEN Fredrik Nordahl Torbjørn Tungesvik torbjorn.tungesvik@varden.no

Da Bjorstadda­len Naering AS skulle restaurere garderoben­e, gikk et stort oppdrag til et firma som ikke var stiftet ennå. Dette firmaet ga en stor del av jobben videre til sønnen til Sindre Hauen, daglig leder i det kommunale aksjeselsk­apet.

Høsten 2015 begynte en stor restaureri­ngsjobb på Skien kommunes avfallsanl­egg i Bjorstadda­len. Garderobea­nlegget ble oppgradert for 2,4 millioner kroner. Snekkerarb­eidet omfattet ca. 460.000 kroner, og ble satt bort til enkeltpers­onforetake­t BM Gundersen, eid av Andreas Gundersen fra Skien.

BM Gundersen leide så inn et annet enkeltpers­onforetak, som het Hauens Bygg, og som eies av Sindre André Hegg Hauen. Han er sønn av Sindre Hauen, som er daglig leder av Bjorstadda­len Naering AS. Resultatet ble altså at snekkerarb­eid for 226.800 kroner hos et av Skien kommunes heleide aksjeselsk­aper, ble gitt til sønnen av daglig leder i selskapet.

Stiftet firma etter å ha fått jobb

En annen oppsiktsve­kkende ting i denne saken er at fakturaene – som Varden har fått innsyn i – viser at BM Gundersen jobbet for fullt i Bjorstadda­len fra 4. november 2015, selv om firmaet ikke fantes på det tidspunkte­t. I Brønnøysun­dregistren­e ble nemlig BM Gundersen opprettet 10. november 2015. Foretaket ble for øvrig nedlagt i høst.

Allerede før BM Gundersen var stiftet, leide foretaket inn arbeidskra­ft fra Hauens Bygg, som altså er eid av sønnen til daglig leder i Bjorstadda­len.

Hauens Bygg ble opprettet 4. november 2015, altså samme dag som arbeidet startet, ifølge fakturerin­gen fra BM Gundersen.

«Gode referanser»

Varden har i mange dager forsøkt å få snakke med Sindre Hauen, men vi klarte ikke å få ham i tale før styreleder Trude Tvedt denne uka instruerte ham om å ta telefonen når avisa ringer.

På en epost til Varden hadde imidlertid Hauen skrevet at foretaket BM Gundersen fikk snekkeropp­draget fordi «de kunne ta støyende jobber utenom arbeidstid uten tillegg samt at de hadde meget gode referanser. Vi fikk en timepris på kr 400,- pr. time.»

– Hvordan kunne BM Gundersen ha gode referanser før foretaket fantes, spør Varden.

– Vi visste at han som drev det var en av de dyktigste snekkerne som jobbet hos XX (Vardens anonymiser­ing av et tømrerfirm­a i Grenland). Vi fikk vite at han hadde et selskap, men jeg tror kanskje noe gikk galt første gangen han sendte inn papirer, slik at det tok lengre tid før det ble registrert.

I en epost skriver Hauen: «BM Gundersen har vaert fullt ut ansvarlig for alt av organiseri­ng og utføring av arbeid, herunder innhenting av underlever­andører.»

Kamerater?

Fakturaene viser altså Andreas Gundersens enkeltpers­onforetak leide inn Hauens sønn til å gjøre det meste av snekkerjob­ben.

– Er de to kamerater, spør Varden. – Det vet jeg ikke, sier Hauen. Varden har forsøkt å kontakte både Andreas Gundersen og Sindre André Hegg Hauen flere ganger på telefon og tekstmeldi­ng, men vi har ikke fått svar fra noen av dem.

Flere kilder med tilknytnin­g til Bjorstadda­len Naering AS hevder overfor Varden at Gundersen og Hegg Hauen er kamerater. Dette har vi spurt de to snekkerne om via sms, men ingen av dem har svart oss.

– Må tåle å bli sett i kortene

Varden har også vaert i kontakt med Trude Tvedt, som er styreleder i Bjorstadda­len Naering AS. Hun var ikke klar over at BM Gundersen og Hauens Bygg ble stiftet etter at de hadde fått oppdrag i Bjorstadda­len:

– Dette skjedde før jeg ble styreleder for Bjorstadda­len Naering AS, så jeg kjente ikke til det. Jeg er blitt fortalt at Betonmast ble kontaktet først, men at de ikke ønsket å gi noe pristilbud før det var avdekket hvor mye råte det var i veggene. Da ble BM Gundersen valgt, forklarer Tvedt.

– Men jeg er opptatt av at vi skal tåle å bli sett mer i kortene enn andre aksjeselsk­aper, fordi vi er kommunalt eid, sier hun.

Sindre Hauen har forklart henne at han ikke hadde noe med valget av firma å gjøre, og at dette ble håndtert av nestleder Liv Istad.

Vil spørre hvorfor og hvordan

– Jeg kan ikke svare på hvordan oppdraget kunne bli gitt til et selskap som ikke var registrert ennå, men jeg er blitt informert om at dette var det beste tilbudet, sier Tvedt.

– Vil du følge opp denne saken på noen måte?

– Jeg vil spørre hvordan pro-

sessene var og hvorfor. Det er ikke heldig hvis det er uklarheter; det beste er at ting er på stell, sier styreleder­en.

4. desember er det styremøte i Bjorstadda­len Avfallsanl­egg AS, som er morselskap­et til Bjorstadda­len Naering AS. Da vil daglig leder Sindre Hauen bli bedt om å redegjøre både for søksmålene fra tre ansatte som har blitt oppsagt, som Varden har skrevet om tidligere. I alle de tre sakene inngikk partene forlik før sakene kom opp i retten. Disse saken har ikke vaert drøftet i styret før, men flere av styremedle­mmene har sagt til Varden at de ønsker å få en styresak om dette.

 ??  ?? FIKK OPPDRAG FØR FIRMA VAR STIFTET: Styreleder Trude Tvedt (innfelt) kjente ikke til at Bjorstadda­len Naering Naering AS.
FIKK OPPDRAG FØR FIRMA VAR STIFTET: Styreleder Trude Tvedt (innfelt) kjente ikke til at Bjorstadda­len Naering Naering AS.
 ?? FOTO: FREDRIK PEDERSEN ??
FOTO: FREDRIK PEDERSEN
 ?? FOTO: FREDRIK PEDERSEN ?? AS ga et større oppdrag til et firma som ennå ikke var stiftet. Firmaet leide inn sønnen til daglig leder i Bjorstadda­len
FOTO: FREDRIK PEDERSEN AS ga et større oppdrag til et firma som ennå ikke var stiftet. Firmaet leide inn sønnen til daglig leder i Bjorstadda­len

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway