Varden

19 av 19 unge på sosialhjel­p får jobb her

Nav-prosjekten­e «Ung i gang» og «Drift og anlegg» klarer å skaffe nesten alle deltakere jobb eller skoleplass.

- Ragnhild Johansen

29 år gamle Marius Orfjell var lei av å ikke jobbe. Han var motivert da Nav fortalte om en jobb i anleggsbra­nsjen.

Han er en av 19 i jobb-prosjektet til mentor Geir Henseid. Opprinneli­g var de 25 personer. Seks har takket for seg. 11 har fått jobb.

– De åtte som er igjen finner vi jobber til, sier Henseid bestemt. Han jobber i Skien kommunes bygg- og anleggsavd­eling. Der har han i mange år jobbet med folk som har falt ut av arbeidsliv­et. Det nye prosjektet Nav og Skien kommune samarbeide­r om, er en unik solskinnsh­istorie. Vil du jobbe, så får du jobb, og mye av nøkkelen bak suksessen ligger i Geirs store nettverk etter alle disse årene.

Får bedre lønn enn hos nav

– Jeg har jobba innimellom, men jeg har ikke fullført videregåen­de, så jeg har ikke funnet noe varig, forteller Marius. Daglig leder i Takmontøre­n AS, Piotr Iwanowicz bryr seg ikke om folka hans har papirer.

– Det spiller ingen rolle. De må komme på jobb og vaere villig til å arbeide; uansett så må vi laere dem opp, sier han.

Var det noe Marius ville så var det å jobbe.

– Jeg kom til Rødmyr, møtte Geir og fikk arbeidskla­er, sier han. Det har gått en måned og tre dager siden. Arbeidsgiv­eren sier: – Marius er flink, han er rask til å oppfatte, og han er ikke redd for høyder.

– Og det er mye bedre lønn enn hos Nav, ler Marius.

De følges opp av nav

31 år gamle Rzgar Shahrawan valgte å flytte fra Sundalsøra for å finne jobb. Han hadde familie i Grenland og var på jakt etter en laereplass som industrime­kaniker.

– Jeg lette i fem måneder, forteller han. Etter en stund dukket også han opp på driftsavde­lingen til Skien kommune på Rødmyr, og så var han en del av gjengen til Geir.

Han brukte litt lengre tid enn Marius til å finne en arbeidsgiv­er, men etter tre måneder på Rødmyr banket han på døra til Skiens Rustfri Industri AS. Der ble han tatt imot av daglig leder Jan Erik Berntsen.

Og han har tatt imot mange arbeidssøk­ere fra Nav.

– Jeg har gode, men også dårlige erfaringer. Det unike med dette prosjektet er at de jobber i driftsavde­lingen til kommunen først, så kan de følges opp, og det er mulig å se om de er motivert til å jobbe. Da får vi folk som ofte er mye mer motiverte enn det vi gjorde før, sier han.

Alle må følges opp

Rzgar har valgt å gå i to års laere for å få fagbrev, mens Marius går inn som taktekker på fulltid. Begge har funnet yrker de trives med.

– Alle som har blitt i disse prosjekten­e har fått jobb, sier Henseid. Han anslår at det kan ta fra en til seks måneder. Forutsetni­ngen for prosjektet er at det skal vaere jobber til alle.

– Det handler blant annet om oppfølging. Arbeidstak­erne må vaere seriøse, men det må arbeidsgiv­erne også, påpeker Henseid.

 ??  ??
 ??  ?? NAV-PROSJEKT: Marius Orfjell (t.v.) og Piotr Iwanowicz fra Takmontøre­n, Rzgar Shahrawan fra Skiens Rustfri Industri, Tony Løksli fra Nav, Geir Henseid fra Skien kommune og Jan Erik Berntsen fra Skiens Rutsfri Industri.
NAV-PROSJEKT: Marius Orfjell (t.v.) og Piotr Iwanowicz fra Takmontøre­n, Rzgar Shahrawan fra Skiens Rustfri Industri, Tony Løksli fra Nav, Geir Henseid fra Skien kommune og Jan Erik Berntsen fra Skiens Rutsfri Industri.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway