Varden

23 av 24 unge i jobb med nytt prosjekt

- Ragnhild Johansen

Satsingen på unge arbeidssøk­ende er en suksess. I tredje kvartal fikk 23 av 24 jobb eller skolegang.

173 unge under 30 år har sosialhjel­p som hovedinnte­kt i Skien kommune. 35 prosent av disse har flyktningb­akgrunn. De viktigste årsakene til at de fleste av disse har falt ut av arbeidsliv­et er avbrutt skolegang og rusproblem­atikk.

Nå er målet å få flest mulig av dem over i jobb eller på skole. Prosjekten­e «Ung i gang» og «Drift og anlegg» kan vise til naermere 100 prosent suksess blant deltagerne.

Regjeringe­n har satt krav

– Vi er avhengige av samarbeids­villige arbeidsgiv­ere, samt å finne jobber som ikke har så mange formelle krav, men som i stedet dreier seg om å få opplaering i bedriften, sier Siri Røgeberg, assisteren­de Nav-leder på avdelingen for arbeid og ak- tivitet.

Bakgrunnen for den økte satsingen er regjeringe­ns krav til aktivitet for sosialhjel­psmottaker­e under 30 år.

Mens arbeidsled­ige tidligere gikk ørkesløst fra tiltak til tiltak og opparbeide­t seg en ubrukelig «bachelor» i tiltak, er dagens tiltaksord­ninger radikalt endret sammenlign­et med hva arbeidssøk­ere ble tilbudt i «gamle dager».

Alle må ta ansvar

Prosjektet «Drift og anlegg» er

lagt opp slik at deltakere begynner i jobb ved kommunens drift- og anleggsavd­eling først. I løpet av denne tiden vil mentor finne ut hva den enkelte kunne tenke seg å jobbe med, så er det å ringe rundt til arbeidsgiv­ere for å finne jobber. I dag har Skien kommune tre samarbeids­avtaler med Nav. I tillegg til drift og anlegg, har også velferd- og oppvekst sine avtaler med Nav. Alle disse avtalene har vart i flere år. For tiden er fire med flyktningb­akgrunn i gang med laerlingti­den sin. Disse er en del av drift og anlegg, som Geir Henseid er mentor for,

– For å få til et slikt løft må alle ta ansvar, både Nav, kommunen og det lokale naeringsli­vet, sier Bøgeberg.

Dette er framtidas Nav

Det ligger flere suksesskri­terier til grunn, men en av dem er den tette oppfølging­en av de arbeidssøk­ende når de har kommet til arbeidsgiv­er.

– Vi må følge disse menneskene ut i arbeidsliv­et. Det er helt vesentlig, sier Nav-lederen.

Hun er ikke i tvil om at framtidas Nav vil bli en mye mer mobil etat. Hun ser seg om i det store Nav-huset i Skien. og er absolutt ikke sikker på om Nav vil fylle huset framover. Men det hun er sikker på er at Nav endelig har funnet en riktig, måte å jobbe på.

– Det er denne måten vi må jobbe på. Det er da vi lykkes. Det er da vi får resultater, sier Bøgeberg. ragnhild.johansen@varden.no

 ??  ?? NAV: Siri Bøgeberg, assisteren­de Nav-leder på avdelingen for arbeid og aktivitet er ikke i tvil om at Nav har funnet den riktige måten å jobbe på.
NAV: Siri Bøgeberg, assisteren­de Nav-leder på avdelingen for arbeid og aktivitet er ikke i tvil om at Nav har funnet den riktige måten å jobbe på.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway