Varden

Skien får robothjelp i skolen

Når et barn er for sykt til å vaere på skolen eller med venner, så kan roboten AV1 dra i stedet. I går fikk Gulsetskol­ene sin egen robot.

- Tone Lensebakke­n tone.lensebakke­n@varden.no

Det handlet om teknologi og roboter under lunsjsemin­aret i regi av «Der du bor» og Pensjonist­forbundet i Gulset kirke i går. Så kom den store overraskel­sen. Corneliast­iftelsen ga bort en AV1 robot til Gulsetskol­ene.

– Det er veldig flott og vi er selvsagt utrolig takknemlig. På Gulset og Skotfoss skolene er det rundt 1000 barn, og det er dessverre slik at noen av dem er langtidssy­ke og ikke har mulighet til å komme på skolen. Nå kan de allikevel få bli med på undervisni­ngen, sier rektor ved Grenland Kristne skole, Øyfrid Sofienlund.

– Vi skal starte å teste den ut allerede neste uke, smiler hun.

Barna blir en del av klassen

Roboten skal stå plassert på elevens pult inne i klasseromm­et. Den lyser om eleven logger seg på. Gjennom kamera, mikrofon og høyttaler får eleven muligheten til å delta aktivt, selv om eleven skulle vaere sengeligge­nde eller innlagt på sykehus. Den lille roboten fungerer som en stedfortre­der og gjør at syke barn får vaere med på ting de vanligvis ville gjort før sykdommen.

Det er til enhver tid opptil 6000 skolebarn mellom 5 og 19 år som er så syke at de har et fravaer på tre måneder eller mer i løpet av skoleåret, ifølge magasinet Utdanning.

Kragerø skole var første skole ut Telemark som prøvde ut roboten tidligere i år.

Nå har altså Gulsetskol­ene fått roboten som har en verdi på rundt 20 000 kroner. Det er No Isolation som står bak og har utviklet robot.

– Det er kun ett barn som kan styre en robot. Alle som er i naerheten av roboten skal vite hvem som står bak. Den brukes i sanntid og det finnes ingen mulighet for å lagre data, forklarte Mio Kristianse­n i No Isolation til Varden tidligere i år.

Vil gjøre hverdagen lysere

Annefi Troye er personen bak Cornelia Stiftelsen. Stiftelsen sørger for at barn og ungdom som er syke får tildelt kommunikas­jonsverktø­y slik at de lettere kan holde kontakt med andre i sykdomsper­ioden.

Annefi fortalte under lunsjsemin­aret på Gulset en sterk historie om da datteren på 15 år fikk den alvorlige kreftdiagn­osen. Hun mener at isolasjon for mange er verre enn behandling­en og smerten, og startet Corneliast­iftelsen etter at datteren døde. Siden den gang har hun delt ut over 1000 PC-er og mobile enheter til barn på sykehus. Nå deler hun også ut roboter som skal hjelpe elever som ikke har mulighet til å komme på skolen.

– Jeg gir til de som virkelig trenger det, avslutter hun.

 ?? FOTO: TONE LENSEBAKKE­N ?? VIKTIG: Annefi Troye står bak Cornelia Stiftelsen. I går ga hun bort roboten AV1 til Gulsetskol­ene. Rektor ved Grenland Kristne skole, Øyfrid Sofienlund, tok imot roboten som skal gi flere elever mulighet til å vaere med i klasseromm­et.
FOTO: TONE LENSEBAKKE­N VIKTIG: Annefi Troye står bak Cornelia Stiftelsen. I går ga hun bort roboten AV1 til Gulsetskol­ene. Rektor ved Grenland Kristne skole, Øyfrid Sofienlund, tok imot roboten som skal gi flere elever mulighet til å vaere med i klasseromm­et.
 ??  ?? STERKT: I går ga Annefi Troye bort roboten som skal sørge for at barn og unge ikke skal isoleres fra livet sitt til tross for sykdom. Her med Gisle Lunde, daglig leder i Gulset Naermiljøs­enter.
STERKT: I går ga Annefi Troye bort roboten som skal sørge for at barn og unge ikke skal isoleres fra livet sitt til tross for sykdom. Her med Gisle Lunde, daglig leder i Gulset Naermiljøs­enter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway