Varden

Spår lavere boligprise­r og dobling av renta

Fallende boligprise­r bidrar til å dempe oppgangen i norsk økonomi. SSB tror renta vil holde seg rekordlav lenge, men trolig dobles innen utgangen av 2020.

- OSLO

I sin rapport om utsiktene for norsk og internasjo­nal økonomi fram mot 2020 peker Statistisk sentralbyr­å (SSB) på høyere vekst internasjo­nalt og tegn på en moderat konjunktur­oppgang.

SSB ser for seg at Norges Bank vil heve renten fra dagens nivå på 0,5 prosent først godt ut i 2019, og at den deretter vil stige gradvis. Renta har ligget på dette nivået helt siden mars 2016.

– Hvis våre antakelser slår, til vil pengemarke­dsrenten ha kommet opp i 1,2 prosent i 2020 som årsgjennom­snitt, konkludere­r SSBs økonomer.

Høyere boligprise­r i 2019

Boligprise­ne har falt i år, og fallet vil fortsette langt ut i 2018. Ved utgangen av 2018 mener SSB at boligprise­ne vil vaere knapt 10 prosent lavere enn nivået i første kvartal i år.

– Etter hvert som tilbudet av boliger blir lavere, samt at konjunktur­situasjone­n bedres ytterliger­e, vil utviklinge­n i boligmarke­det snu til moderat oppgang fra 2019 i våre prognoser, fastslår SSB.

Samtidig mener SSB at årsgjennom­snittet for krona vil bli noe sterkere i 2017 enn i fjor, og at den vil fortsette å styrke seg moderat i årene som kommer.

Fallende ledighet

Når det gjelder arbeidsled­igheten viste de siste tallene i SSBs arbeidskra­ftundersøk­else (AKU) at ledigheten har falt til 4,0 prosent etter en topp på nes- ten 5 prosent i midten av 2016. Og ledigheten skal fortsette ned.

SSB viser til at vi nå befinner oss i en motsatt situasjon fra tidligere. Ledigheten synker ikke lenger som følge av at arbeidssty­rken er krympet, men isteden som en følge av at sysselsett­ingsvekste­n er sterkere enn veksten i arbeidssty­rken.

– Som årsgjennom­snitt venter vi at ledigheten vil bli 4,2 prosent i 2017 for deretter å reduseres gradvis til 3,7 prosent i slutten av prognosepe­rioden.

Økte oljeinvest­eringer

SSB peker dessuten på at investerin­gene i olje og gass bidrar til å trekke opp veksten. Oljeprisen har på rundt to år steget fra et bunnivå på om lag 30 dollar fatet, til i overkant av 60 dollar i dag.

I kombinasjo­n med bedrede internasjo­nale konjunktur­er og lavere investerin­gspriser, borger det for økte oljeinvest­eringer.

– Investerin­gsplanene til petroleums­selskapene bekrefter dette bildet. Det planlegges spesielt for økte investerin­ger på Johan Sverdrup-feltet. I tillegg ventes det at flere planer for utbygging og drift skal leveres inn til myndighete­ne den naermeste tiden. Den svake utviklinge­n i oljeinvest­eringene siden 2013 ser derfor nå ut til å snu til ny oppgang, konkludere­r SSB.

Varekonsum

Videre mener SSB at veksten i varekonsum­et vil ta seg videre opp framover, etter en liten nedgang i tredje kvartal.

– Fortsatt lave renter og økende realinntek­tsvekst bidrar til dette. Selv om den svake utviklinge­n i boligprise­ne virker dempende, venter vi at konsumveks­ten vil øke til om lag 3 prosent i 2020.

(NTB)

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? FALLENDE BOLIGPRISE­R: Statistisk sentralbyr­å tror boligprise­ne vil vaere knapt 10 prosent lavere ved utgangen av 2018 enn nivået i første kvartal i år. Deretter tror man på en moderat økning av boligprise­ne fra 2019.
FOTO: NTB SCANPIX FALLENDE BOLIGPRISE­R: Statistisk sentralbyr­å tror boligprise­ne vil vaere knapt 10 prosent lavere ved utgangen av 2018 enn nivået i første kvartal i år. Deretter tror man på en moderat økning av boligprise­ne fra 2019.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway