Varden

Medvandrer­e feiret navnebytte

Flereennno­en gang nyter godt av etterverns­enteret i Skien, som onsdag feiret navnebytte.

- SKIEN ▶ Pål Egil Tornholm pal.egil.tornholm@varden.no

Om lag 80 kvinner og menn får oppfølging på senteret årlig, ofte fra en tid på rusinstitu­sjon eller i soning. For 2017 tror ledelsen antall brukere «sprekker med god margin». Antall oppmøter har også skutt i vaeret i år og kan ende på over 2000.

En takknemlig virksomhet­sleder Christer Lilienberg ønsket velkommen til i underkant av hundre mennesker, deriblant ordfører og varaordfør­er, til navnefest. Aldri før har så mange funnet veien til «åpen dag».

Det vanskeligs­te punktet

Så var anledninge­n spesiell. Etter 30 år kjent som «Stiftelsen Kirkens Sosialtjen­ester» ble navnet «Stiftelsen Crux» fra 19. oktober. Crux er «kors» på latin – og blant klatrere det vanskeligs­te punktet på klatreruta.

Trafikante­r sørover på Bøleveien har en stund sett de fire nye bokstavene på kortveggen til det 1300 kvadratmet­er store bygget langs elva. Skien kommunes etterverns­enter er der for å stå opp for mennesker i sårbare og utfordrend­e livssi- tuasjoner. Det rusfrie senteret har mange samarbeids­partnere som kan henvise til et vell av tilbud. Her er keramikk- og motorsykke­lverksted, med bilverkste­d på gang. Her tilbys gitaroppla­ering og bandøvelse. Et kreativt rom for fri fantasi står til disposisjo­n. Turtilbud finnes også. I høst startet dessuten et tømrerpros­jekt «fra hammer til fagbrev.» Hittil siste prosjekt handler om å forebygge ensomhet, saerlig blant de litt eldre.

Avhengig av frivillige

CRUX Tilja oppfølging­ssenter i Skien har åtte ansatte, hvorav fire på deltid, og 15 frivillige i sving en til fire ganger i uka.

Skiens ordfører Hedda Foss Five berømmet senteret for å ta seg så godt av alle som kommer.

–Dereerende­lavvår«familie». Her blir man sett og tatt vare på. Jeg har til og med fått massasje her ved et tidligere besøk, humret ordføreren og overrakte vertskapet 5000 kroner.

Da hadde hun hørt flott musikalsk underholdn­ing og dikt fra Crux’ egne, iført nye grønne t-skjorter. Og fått en forklaring på navnebytte­t: Stiftelsen er fortsatt en diakonal, ideell aktør som leverer helse- og omsorgstje­nester. Men navnet passet ikke lenger, man ble forvekslet og ville synliggjør­e at man ikke har binding til noe kirkesamfu­nn.

 ??  ?? MØTTE ANSATTE OG FRIVILLIGE: F.v. Christer Lilienberg (leder for Crux, innfelt), ordfører Hedda Foss Five, frivillige Gerd Haugen, Ingunn Eckmann og Brith Grønvold, varaordfør­er Erik Naes og ansatt Elise Sneltveit.
MØTTE ANSATTE OG FRIVILLIGE: F.v. Christer Lilienberg (leder for Crux, innfelt), ordfører Hedda Foss Five, frivillige Gerd Haugen, Ingunn Eckmann og Brith Grønvold, varaordfør­er Erik Naes og ansatt Elise Sneltveit.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway