Varden

– Dette vil provosere

Teatersjef Thomas Bye har fått forlenget åremålet med to år, og markerer det med å sette opp et stykke han vet vil provosere.

- SKIEN ▶ Sindre Omenås sindre.omenas@varden.no

Teater Ibsen har programmet for neste år klart, med gjensyn med «Brand», nyoppsetni­ng av «Lille Eyolf», tysk samtidsdra­ma ««Den gylne drage» og en ny versjon av «Jungelboke­n» i samarbeid med elever fra Skien kulturskol­e.

Globaliser­ing

Teatersjef Thomas Bye henger på en oppsetning som først kommer våren 2019, men som han vet vil provosere sitt teaterpubl­ikum.

– Stykket provoserer meg, og ligger på siden av et teater- og kunstnermi­ljø som gjerne oppfattes å ligge på venstresid­en av politikken.

Stykket har fått navnet «Underkaste­lser», og er basert på boken til den franske forfattere­n Michel Houellebec­q fra 2014. Han skildrer et fransk valg i 2022, der presidentv­alget står mellom høyreradik­ale Le Pen og en kandidat fra muslimsk brorskap. Det ender med at det politiske Frankrike velger å støtte det muslimske alternativ­et, og resultatet blir at sharialove­r sakte, men sikkert blir innført i landet.

– Houellebec­q har blitt omtalt som islamofob, og hadde en karikatur på forsiden av Charlie Hebdo den dagen satiremaga­sinet ble rammet av terroraksj­onen. Jeg ser på boken som en satire, men mener det er riktig av et institusjo­nsteater som oss å våge å utfordre vårt tankesett, og vil i flere stykker denne perioden se på globaliser­ingen.

– Som å få Messi til Odd

Høstens oppsetning av Ibsens «Hedda Gabler» har trukket over 4.000 gjester til Teater Ibsen, og har vaert en av teaterets største publikumss­uksesser.

Høsten 2016 var det også mange som kom til teateret for å se «Brand», og teatersjef­en har fått mange forespørsl­er om å sette opp stykket på nytt.

– Det er veldig positivt om vi kan ta fram igjen gode produksjon­er med jevne mellomrom. I tillegg får vi ta med «Brand» på turne, og skal spille stykket to kvelder i Oslo domkirke, med organist Kåre Nordstoga på hjemmebane.

12. april blir det premiere med «Lille Eyolf», der de nye skuespille­rne, som konkurrert­e om jobben med 300 andre, får sin debut i Skien.

– Dette stykket blir satt opp fordi Silvia Rieger kontaktet oss og sa at hun ønsket sterkt å sette opp et Ibsen-stykke i hos oss.

Rieger har jobbet ved teateret Volksbühne i Berlin i 25 år, et teater som Bye mener er verdens viktigste teater.

– I alle fall i Vesten. Å få den telefonen fra Rieger, er som om Lionel Messi skulle ringe Odd og si at han likte spillestil­en deres så godt at han ønsket å spille for klubben, smiler teatersjef­en.

Neste år blir avsluttet med en familiefor­estilling med «Jungelboke­n», i samarbeid med 16 elever fra Kulturskol­en.

– Det er spennende å invitere de unge inn i teateret.

 ?? FOTO: SINDRE OMENÅS ?? PROVOSERER: Teatersjef Thomas Bye mener det er viktig å utfordre sitt publikum, også med et stykke som ser på et Frankrike styrt etter sharialove­r.
FOTO: SINDRE OMENÅS PROVOSERER: Teatersjef Thomas Bye mener det er viktig å utfordre sitt publikum, også med et stykke som ser på et Frankrike styrt etter sharialove­r.
 ?? FOTO: DAG JENSSEN ?? BRAND: Teater Ibsen setter opp «Brand» igjen, og tar stykket også med til Oslo og Domkirken.
FOTO: DAG JENSSEN BRAND: Teater Ibsen setter opp «Brand» igjen, og tar stykket også med til Oslo og Domkirken.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway