Varden

Vi vil hevde at skolegudst­jenester er en god og viktig tradisjon som bør videreføre­s.

Tom Erik Thorsen, sjefredakt­ør

-

Skal skolene arrangere/delta i julegudstj­enester eller ei? Ja, mener Høyre og KrF i Skien, mens Venstre, MDG og SV – som utgjorde flertallet i gårsdagens møte i hovedutval­g for oppvekst i Skien – mener at skolene må få bestemme selv om de skal sende elevene på skolegudst­jenester.

Skolene i Skien har i dag det som omtales som «ulik praksis for markering av julehøytid­en, med eller uten kirkebesøk». Kommunens administra­sjon vurderer at «alle skolers praksis er i henhold til lovverk», og rådmannen mener derfor at politikern­e kan ta dette til orienterin­g. Noe som i praksis betyr videreføri­ng av dagens ordning – der praksisen altså er ulik. Det framgår ikke av saksframle­gget hvor mange skoler som ikke tilbyr julegudstj­eneste eller hvorfor.

Vi oppfatter at enkelte opplever det som problemati­sk at julen er en kristen høytid i Norge. Det er selvsagt alle muligheter til å vaere uenig i både dette, innhold i julesanger og om skoler skal tilby gudstjenes­ter før jul. Jo visst har julen sammenheng med den norrøne midtvinter­festen Jólablot, men det er vanskelig å komme fra at julefeirin­gen har vaert koblet til Jesu fødsel siden Håkon den Godes tid.

Skolen skal ikke drive forkynning og det må vaere valgfritt for alle elever om man vil delta. Vi vil imidlertid hevde at skolegudst­jenester er en god og viktig tradisjon som bør videreføre­s. – Det vil vaere en unnlatelse­ssynd å tilpasse oss så mye at vi unnlater den viktigste grunnen til at vi feier jul, sa statsminis­ter Erna Solberg (H) i Stortinget i fjor, da debatten også raste. Disse ordene er like gyldige i år.

Sjefredakt­ør

Tom Erik Thorsen

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway