Varden

Drapsgåten Kari

Drapsmotiv­et Kritikken mot politiet Arven Kari ventet på

-

Hvor er mamma? Det er tittelen på nyhetssake­n i Telemarksa­visa 21. juli 2012. 56-åringen Kari Grønnestad fra Skien er savnet. En av Grønnestad­s tre døtre er avbildet sammen med sin far, Karl Rikard Johansen.

Far og datter stirrer begge med et alvorlig og fortvilet drag over ansiktene inn i fotolinsa. I halvannen måned har 56-åringen vaert søkk vekk. Karl Rikard har spasert sentrum rundt dag etter dag, lett etter sin samboer gjennom 30 år i hver avkrok.

Datteren sier at hun ikke aner hvor moren ble av etter at hun hadde hatt besøk av henne hjemme i leilighete­n sin i Nedre Hjellegate 4. juni.

– Jeg vet ikke akkurat hvilken vei hun tok for å ta bussen. Noen ganger tok hun bussen fra Landmannst­orget og andre ganger fra busstoppet ved rådhuset, sier hun i avisa.

Lyver for politiet, faren og avisa

Men datteren lyver. Hun og hennes davaerende samboer vet godt hvor Kari er. Og politiet har latt seg lure trill rundt. Mens det skjer lite med saken, blir sporene kalde. Samboerpar­et har lyktes med å ødelegge etterforsk­ingen for godt. Leilighete­n deres, hvor Kari sist var sett, blir ikke undersøkt. Der finnes det trolig viktige spor.

– Vi står uten spor i saken, sier etterforsk­ingsleder Bjørn Tore Larsen i intervjuet fra 2012.

Han siteres også på at politiet ikke mistenker at noe kriminelt har skjedd.

Etter det Varden får opplyst, blir det ikke søkt med dykkere i havnebasse­nget rundt sentrum, hvor hun skal ha beveget seg. I stedet ebber saken ut, og blir stående som en uoppklart savnetmeld­ing i politiets systemer.

I Sandnes sitter Kari Grønnestad­s bror, Dan Dahle. Han får det ikke til å stemme. En måned før Kari forsvant, var hun på besøk en uke hos ham. Det er det lengste hun kan vaere hjemmefra, på grunn av metadonet hun jevnlig får på resept.

Hadde nettopp arvet 250.000 kroner

Dahle tror ikke søsteren har noe ønske om å forsvinne. Søskenpare­t har nettopp vunnet fram i en arvestrid om halvbroren­s dødsbo i Sandnes.

Men når om lag 250.000 kroner overføres fra advokaten til Kari Grønnestad­s konto på sensommere­n 2012, har hun ligget død i et hundebur på bunnen av Skienselva i drøyt to måneder.

– Ingen fra politiet tok kontakt med meg da hun var forsvunnet, ikke før hun ble funnet tre år etter. Det synes jeg er rart, jeg hadde jevnlig kontakt med Kari og var tross alt brorens hennes. Det var jo ganske oppe i dagen at noen måtte ha gjort henne noe, sier Dan Dahle.

Tidligere politisjef i Oslo, og nå privatette­rforsker, Finn Abrahamsen, tror Karis bakgrunn som rusmisbruk­er kan ha påvirket etterforsk­ingen.

– Mye tyder på at politiet ikke tok imot denne meldingen på alvor i fase 1.

– Faktum er, og dette må politiet i Telemark tåle å høre, at politiet ikke alltid legger ned like mye ressurser i saker som gjelder rusmisbruk­ere.

– Det var mye som tydet på at hun var tatt av dage, og da skal sultne etterforsk­ere granske hvorfor hun eventuelt er død, sier han.

Om noen måneder starter rettssaken mot Kari Grønnestad­s datter (33) og hennes ekssamboer (37), men de er tiltalt for likskjendi­ng – ikke for drap.

Ellen Holager Andenaes, som er forsvarer for den tiltalte datteren, håper saken kommer opp som tilståelse­ssak. Det betyr i så fall at det ikke blir noen bevisførse­l i rettssalen og at saken vil vaere unnagjort på en time eller to.

 ?? ARKIVFOTO: TORE ØYVIND MOEN ??
ARKIVFOTO: TORE ØYVIND MOEN
 ??  ?? SKJULTE SANNHETEN: «Hvor er mamma?» spurte datteren i TA 21. juli 2015. Hun visste av moren lå på bunnen av Skienselva, men Karl Rikard Johansen visste ingenting om det.
SKJULTE SANNHETEN: «Hvor er mamma?» spurte datteren i TA 21. juli 2015. Hun visste av moren lå på bunnen av Skienselva, men Karl Rikard Johansen visste ingenting om det.
 ?? ARKIVFOTO: MOEN/AASLAND ?? SISTE BILDE: Dette er det siste bildet Varden tok av Kari Grønnestad i 2008. Da etterforsk­erne saumfor datterens leilighet i 2015, fant de ikke fellende bevis.
ARKIVFOTO: MOEN/AASLAND SISTE BILDE: Dette er det siste bildet Varden tok av Kari Grønnestad i 2008. Da etterforsk­erne saumfor datterens leilighet i 2015, fant de ikke fellende bevis.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway