Varden

Ordføreren kan bli kalt inn på teppet

Vardens omtale av politiske hysj-møter i Porsgrunn gjør at kontrollut­valget får saken på bordet.

- PORSGRUNN Per Arne Rennestrau­m

Tirsdag 5. desember skal kontrollut­valget ta stilling til om ordfører Robin Kåss skal kalles inn på teppet for å forklare seg.

Utgangspun­ktet er om det blir foretatt reell saksbehand­ling når gruppelede­rne i poli- tiske partier møtes. Varden ble kastet ut av et slikt møte da gruppelede­rne diskuterte en sak som kort tid setter ble behandlet i bystyret.

«Bakgrunnen for saken er en artikkel i avisen Varden 08.11.17 der gruppelede­rmøter blir beskrevet som et «mini-bystyre» og døra blir stengt og det blir avholdt «hysj-møter». Det har av flere blitt stilt spørsmål til om kommunen bryter kommunelov­en ved å ha disse møtene, uten innkalling, agenda og protokoll, skriver sekretaria­tet i kontrollut­valget. Videre blir det presisert: «Med utgangspun­kt i at gruppelede­rmøter ikke anses som et møte i et organ hvor prinsippet om møteoffent­lighet gjelder, bes om en redegjørel­se for hvordan man i praksis sikrer at møtene ikke inneholder saksbehand­ling. Med saksbehand­ling forstås blant annet forhandlin­g, drøfting eller annen dialog omkring saker som ligger innenfor kommunesty­rets beslutning­smyndighet.»

– Lovstridig praksis

Generalsek­retaer Arne Jensen i Norsk Redaktørfo­rening mener Robin Kåss og co., bryter loven.

– Dette er folkevalgt organ, og møtene skal følge kommunelo- vens regler. Etter mitt syn er dette lovstridig praksis, sa han til Varden 9. november.

– Dersom det er politiske møtes i faste former, og det er ordføreren som innkaller til møtene, alle partiene er represente­rt og de diskuterer saker som er deres oppgave å behandle, må møtet vaere åpent. Det skal også føres referat fra møtet, fortsetter han.

Har klaget

Nå skal kommunes eget kontrollor­gan se på saken, samtidig som Varden har klaget på praksisen som ordfører Kåss har forsvart. Sekretaria­tet ber om at utvalget, som ledes av tidligere varaordfør­er Erik Bystrøm (H) får alle kortene på bordet.

«Sekretaria­tet anbefaler kontrollut­valget å invitere ordfører inn for å orientere om formen og innholdet i gruppelede­rmøtene og den generelle praksisen til kommunen om uformelle møter. I tillegg bør det redegjøres for om og hvilke vurderinge­r som gjøres i forkant av disse gruppelede­rmøtene for å sikre at det ikke forekommer saksbehand­ling.», heter det i saksutredn­ingen.

 ?? FOTO: PER ARNE RENNESTRAU­M ?? SAMLET: Stemningen er god når gruppelede­rne i Porsgrunn møtes, men Varden ble kastet ut etter at dette bildet ble tatt.
FOTO: PER ARNE RENNESTRAU­M SAMLET: Stemningen er god når gruppelede­rne i Porsgrunn møtes, men Varden ble kastet ut etter at dette bildet ble tatt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway