Varden

Skadene tok fokus i Odd i år

Odds fysioterap­eut, Petter Øren, har hatt et arbeidsomt første år i Odd, men er langt ifra bekymret fram mot oppstarten i januar neste år.

- SKIEN Tom Arne Borgersen

Det er ikke til å stikke under en stol at skader har vaert et tema i Odd denne sesongen. Derfor har Petter Øren brukt tid på å evaluere og basere en grundig gjennomgan­g av alle skadene Odd har hatt med fakta.

Mye fokus på skader

– Det har vaert mye fokus på skader i år. Derfor har jeg etter sesongen var ferdig gjennomfør­t en fullstendi­g og grundig evaluering, som er basert på fakta og tall – og som ikke er basert på følelser. Det kan lett overstyre mye, mener Odds fysioterap­eut.

Gjennom sesongen har flere spillere vaert skadet, og Øren forklarer at brorparten av skadene har kommet etter akutte skader.

Uheldig

– Noen har rett og slett vaert mer uheldig enn andre. Vi har to ulike typer skader i fotball, og vi skiller mellom akutte skader og belastning­sskader. Vi har hatt mest akutte skader i år, og det blir ekstra fokus når skaden kommer på en spiller som er i en tiltenkt ellever, forklarer han.

Øren har brukt tid på å kartlegge omfanget av skadene, hva slags skader det er og sett på tilgjengel­ighet av spillere til trening og i kamp.

– Det gir oss et godt svar å se på tilgjengel­igheten til trening og til kamp. I år har vi har hatt tilgjengel­ighet i trening på 89,8 prosent. I kamper er den samme andelen 90,7 prosent, forklarer han.

Empiriske data

I Odd foreligger det ikke empiriske data fra tidligere sesonger av dette slaget, og Øren har funnet fram en stor studie gjort på 21 lag i Champions League over 16 sesonger.

– Vi ligger over snittet på tilgjengel­ighet både i treningssa­mmenheng og i kamper. Det er bra, legger han til.

Han vil nødig gå inn på hver enkelt spillers skadeprobl­ematikk, men ser at Odd har vaert uheldig med hvem som har

Vi kan ikke ha en vurdering basert på følelser. Det vil lett overstyre fakta. Petter Øren, Odds fysioterap­eut

Skader på spillere i en tiltenkt ellever vil g jøre det ekstra synlig. Petter Øren, Odds fysioterap­eut

pådratt seg akutt skade denne sesongen.

– Det er skader man ikke kan gardere seg mot, legger han til.

– Skader på spillere i en tiltenkt ellever vil gjøre det ekstra synlig. Men hvis vi tar kontinuite­ten i elleveren med tanke på skade, så har kun 34 prosent av de 118 kamplassen­e vaert utilgjenge­lig til kamp på grunn av skader, forklarer han.

Øren legger ikke skjul på at han til tider har vurdert seg selv ekstra nøye for å se om ting har vaert gjort riktig.

Har tillit

– Sånn er det jo. Selvfølgel­ig må man tenke over egen stilling og vurdere seg selv kontinuerl­ig på hva man kan gjøre enda bedre, når ting blir som det blir. Men når vi sitter igjen med disse tallene etter oppsummeri­ngen, så føler jeg at vi ikke ligger så galt an. Det blir ofte fokus på skadeprobl­ematikk, men da er det godt å høre at man har tillit for det arbeidet som gjøres, forklarer han.

– Fin spillergru­ppe

– Det er en fin spillergru­ppe å jobbe med. Årets har selvfølgel­ig vaert utfordrend­e, og mest skuffende over at vi ikke klarte målsetting­en vår. Men, totalt sett har det vaert et veldig ålreit år med Odd, sier han.

I de siste kampene har Odd mønstret Odd flere av spillerne som har slitt med skader denne sesongen, og det er et godt tegn.

– Det er selvfølgel­ig deilig å se at ting faller på plass, og at vi har hatt nedgang på skader den siste delen av sesongen. Det er godt. Vi går inn i en desember måned som er bedre enn situasjone­n var i fjor. Hvis jeg ser tilbake på året, etter å ha gjort oppsummeri­ngen og fått ting på avstand, så er vi egentlig der vi skal vaere, legger han til.

Vel vitende om det går fysioterap­euten inn i desember litt lett til sinns.

– Ja, vi går inn i desember uten at noen spillere trenger kirurgisk behandling. Nå har vi bare noen med litt vedlikehol­dsarbeid og justeringe­r, sier han.

– Og sesongens vurdering blir et godt verktøy for 2018-sesongen?

– Ja, vi kan se utviklinge­n gjennom året. Det vil gi oss en pekepinn i forhold til neste år. Da har vi en kartleggin­g hvor vi kan se perioder som har vaert tøffere enn andre. Sånt laerer vi av, avslutter han. tom.arne.borgersen@varden.no

 ??  ?? UHELDIG: Jone Samuelsen var en av de uheldigste i Odd-mannskapet. Midtbanesp­illeren pådro seg flere akutte skader, som fysioterap­eut Petter Øren måtte behandle.
UHELDIG: Jone Samuelsen var en av de uheldigste i Odd-mannskapet. Midtbanesp­illeren pådro seg flere akutte skader, som fysioterap­eut Petter Øren måtte behandle.
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? KNE: Viljar Myhra måtte under kniven etter at han at han fikk en kneskade.
FOTO: NTB SCANPIX KNE: Viljar Myhra måtte under kniven etter at han at han fikk en kneskade.
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? TRØBLETE: Fredrik Nordkvelle var meget god i oppkjøring­en men fikk skadeprobl­emer utover sesongen.
FOTO: NTB SCANPIX TRØBLETE: Fredrik Nordkvelle var meget god i oppkjøring­en men fikk skadeprobl­emer utover sesongen.
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? MYE UTE: Olivier Occean var ofte ute av laget, både av sportslige og skademessi­ge årsaker.
FOTO: NTB SCANPIX MYE UTE: Olivier Occean var ofte ute av laget, både av sportslige og skademessi­ge årsaker.
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? OPERERT: Sondre Rossbach startet sesongens med opptrening etter et kirurgisk inngrep. Han avsluttet også med skade.
FOTO: NTB SCANPIX OPERERT: Sondre Rossbach startet sesongens med opptrening etter et kirurgisk inngrep. Han avsluttet også med skade.
 ?? FOTO: TOM ARNE BORGERSEN ??
FOTO: TOM ARNE BORGERSEN

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway