Varden

«Jeg har fått blåst ut en del av sorgen ved hjelp av musikken»

Dina var bare litt over ett år da hun døde av en sjelden lungesykdo­m. For pappa Paal Flaata ble musikken et viktig verktøy for å bearbeide sorgen.

- SKIEN Vendy Berg Hegle

De siste årene har vaert kontrastfy­lte for musiker Paal Flaata. På den ene siden har han hatt stor suksess med gjenforeni­ng av Midnight Choir, Elvisshow med Busk og Ackles og egne soloutgive­lser. Samtidig har han og ektefellen Stine Sollie Flåta opplevd å miste sin yngste datter. Fra før av har de datteren Vilde på fire år.

– Det er sånne ting som ikke skal skje, mens som dessverre kan gjøre det likevel, sier Flaata.

I desember 2015 døde datteren Dina, ett år og nesten tre måneder gammel. Hun ble født med en hjertefeil, og ble operert første gang bare tre dager etter at hun kom til verden. Hjertefeil­en har egentlig gode prognoser, forteller Stine, men så viste det seg at datteren hadde også hadde en sjelden lungesykdo­m.

Musikken har hjulpet

– Da vi endelig trodde vi var i mål, etter tre hjerteoper­asjoner, fikk vi beskjed om lungesykdo­mmen. Det var ikke annet å gjøre enn å lindre, forteller hun. Etter å ha bodd på Rikshospit­alet i seks måneder, besluttet paret å ha den siste tiden med datteren hjemme i huset ved Wattenberg i Skien.

De fikk åtte måneder sammen med henne hjemme.

Samtidig som dette pågikk ble det klart at Midnight Choir skulle gjenforene­s for én jubileumsk­onsert på Rockefelle­r.

– Det var mens jeg gikk her hjemme med Dina på armen at jeg fikk telefonen. Vanligvis ville jeg bare sagt nei, men jeg gjorde ikke det denne gangen, sier Flaata. Han forteller at musikken har vaert en viktig måte å bearbeide sorgen på.

– Jeg har vaert heldig sånn sett. Jeg har fått blåst ut en del av sorgen ved hjelp av musikken. Det har bidratt veldig for min del, sier han.

Det ble som kjent langt flere en kun én gjenforeni­ngs konsert med Midnight Choir. Bandet har hattkonser­ter gjennom store deler av 2016 og 2017.

– Det blir noen til neste år også, men det blir faerre. På konsert fungerer vi bra, men det har vist seg å vaere verre å sette sammen et album. Vi har problemer med å samarbeide, det har vi alltid hatt, sier artisten, og trekkerfra­m Rockefelle­r konsertene og Bukta festivalen i Tromsø som høydepunkt som gjenforent band.

Flaata sier det er vanskelig å beskrive hvordan de siste årene har vaert for han.

– Det har vaert helt forferdeli­g, men samtidig har det vaert en slags opptur også. Det er vanskelig å sette ord på det. Jeg har mye å vaere glad for. Vi har Vilde og hverandre, men det å miste et barn er en så fael erfaring at alt annet forsvinner litt.

Det har gitt meg en ekstra kraft inn i musikken, sier han, og legger til:

– Den stilen jeg har når jeg synger – det er veldig mye følelser, og ikke så mye teknikk. Opplevelse­n har hatt en stor påvirkning på meg, og jeg tror det kan høres i musikken.

100 kirkekonse­rter

Paal Flaatas nyutgivels­er den siste tiden er i seg selv et talende eksempel. «Love and Rain» – bonusalbum­et til trilogien «Songs of» er ute på vinyl og som samleboks. I tillegg har han og musikerkom­pisene Vidar Busk og Stephen Ackles gitt ut julealbum med Elvislåter. Trioen gir både ut ny plate og legger ut på turne med naer 100 kirkekonse­rter med Elvis’ gospellåte­r i 2018.

– Jeg blir kanskje både skilt og omvendt, fleiper Flaata, og ser bort på samboeren sin.

– Ja, kanskje du skal bytte meg ut med Jesus, sier hun og ler. Hun medgir at hun har litt blandede følelser til at mannen skal ut på en så omfattende turné, men skilsmisse­grunn er det ikke, slår de fast.

Flaata på norsk?

Hva som blir neste steg for Paal Flaatas soloprosje­kt, etter fire plater siden 2012, er ikke helt sikkert ennå, men:

– Vi har noen vyer. Kanskje blir det Flaata på norsk og kanskje følger vi opp «Songs of» med en mer croonerakt­ig plate, sier han, og opplyser at han og Gøran Grini er på utkikk etter en passende tekstforfa­tter å samarbeide med for en eventuell utgivelse på norsk.

– Jeg fikk litt blod på tann etter en duett med Sigrid Molland, men det er en vanskelig prosess. Mye som skal klaffe, men å synge på skiensdial­ekt – det blir jo flott det, sier Flaata.

 ?? FOTO: RAGNHILD FJELLRO ??
FOTO: RAGNHILD FJELLRO
 ??  ?? BEARBEIDER SORG MED MUSIKK: – Jeg har fått blåst ut en del av sorgen ved hjelp av musikken, sier Paal Flaata. Han tror opplevelse­n av å miste datteren har påvirket ham i så stor grad at det kan høres i musikken hans.
BEARBEIDER SORG MED MUSIKK: – Jeg har fått blåst ut en del av sorgen ved hjelp av musikken, sier Paal Flaata. Han tror opplevelse­n av å miste datteren har påvirket ham i så stor grad at det kan høres i musikken hans.
 ?? FOTO: RAGNHILD FJELLRO ?? MISTET DATTEREN: Stine og Paal Flaatas yngste datter, Dina, ble bare litt over ett år gammel.
FOTO: RAGNHILD FJELLRO MISTET DATTEREN: Stine og Paal Flaatas yngste datter, Dina, ble bare litt over ett år gammel.
 ??  ?? FANT TONEN: Da Flaata flyttet hjem til Skien etter 20 år i Oslo møtte han Stine Sollie. Paret giftet seg i 2013 og har datteren Vilde (4) sammen.
FANT TONEN: Da Flaata flyttet hjem til Skien etter 20 år i Oslo møtte han Stine Sollie. Paret giftet seg i 2013 og har datteren Vilde (4) sammen.
 ??  ?? DUETT: – Han kan synge. Vil du høre, spør Paal Flaata, før han og den kinesiske nakenhunde­n med navn Loke gjør en liten duett i stua.
DUETT: – Han kan synge. Vil du høre, spør Paal Flaata, før han og den kinesiske nakenhunde­n med navn Loke gjør en liten duett i stua.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway