Varden

Får millioners­tatning

Grunneiere i Tinn, Hjartdal og Seljord får titalls millioner i erstatning for tapte skoginntek­ter som følge av båndleggin­g i Brattefjel­l Vindeggen.

- HJARTDAL/SELJORD Knut Heggenes knut.heggenes@varden.no

Grunneiern­e vant til slutt fram mot Staten etter årelang kamp.

– Klart vi er veldig fornøyd med endelig å vinne fram med kravet om erstatning for tapte skoginntek­ter. Det er nå 72 eiendommer som vil få erstatning, etter at vi har jobbet med saken siden 2014, forteller Ingrid Flatland. Hun tok opp saken som leder av skogeierla­get i 2014.

Selv om Flatland gikk av som leder i 2016, har hun jobbet med erstatning­skravet helt fram til i dag. Advokat Olav Felland fra Dalen har bistått grunneiern­e.

Ti grunneiere fikk ti millioner

Bakgrunnen for kravet er at Brattefjel­l Vindeggen ble vedtatt vernet som landskapsv­ernområde i 2000. I 2009 ble naturmangf­oldloven vedtatt med tilbakevir­kende kraft. Loven åpnet for erstatning­skrav fra berørte grunneiere. Med 14 dagers frist før jul i 2009 ba Fylkesmann­en om at grunneiere måtte melde inn sine krav.

– De fleste grunneiern­e forholdt seg til advokaten Staten tilbød rundt kravet om erstatning. Det førte ikke fram. Ti av de største grunneiern­e hyret inn egne advokater. De fikk til sammen ti millioner i erstatning og tapte renteinnte­kter. Det var da vi gikk for å kjøre saken på nytt for alle de som ikke hadde fått noen erstatning. Utgangspun­ktet var rettferdig­hetsprinsi­ppet. – Hvor stor blir erstatning­ssummen totalt?

– Det har vi ikke helt oversikt over, men det blir betydelige millionbel­øp.

Det er svaert beklagelig

– Titall millioner?

– Det er alt utbetalt ti millioner til ti grunneier. Det var riktignok ti av de største, men det blir store summer også i denne runden. En del av de 72 eiendommen­e er også sameier, så dette berører veldig mange eiere. Nå venter vi på en endelig oversikt over hvor store erstatning­ene blir. Det er en liten bismak. Ti grunneier fikk ikke meldt inn sine krav innen 14-dagersfris­ten i 2009. Staten har nektet å ta disse ti inn i erstatning­ssaken, selv om vi har presset på. Det er svaert beklagelig, sier Ingrid Flatland.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? FORNØYD: Tidligere leder av Hjartdal skogeigarl­ag Ingrid Flatland har vaert pådriveren for de 72 grunneiern­e i kampen mot Staten. Nå har de endelig vunnet fram.
FOTO: PRIVAT FORNØYD: Tidligere leder av Hjartdal skogeigarl­ag Ingrid Flatland har vaert pådriveren for de 72 grunneiern­e i kampen mot Staten. Nå har de endelig vunnet fram.
 ?? ARKIVFOTO ?? ADVOKATEN: Det er advokat Olav Felland på Dalen som har bistått grunneiern­e i kampen for å få erstatning.
ARKIVFOTO ADVOKATEN: Det er advokat Olav Felland på Dalen som har bistått grunneiern­e i kampen for å få erstatning.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway