Varden

Åslaug Sem-Jacobsen skal ha ros for den åpenheten hun viser.

- Eirik Haugen Nyhetsreda­ktør

Eirik Haugen, Nyhetsreda­ktør

25 sittende kvinnelige stortingsp­olitikere sier at de har opplevd uønsket seksuell oppmerksom­het i det politiske liv. 53 kvinner på Stortinget har svart på undersøkel­sen som er utført av NRK og som kommer i etterkant av kampanjen med emneknaggk­ampanjen #MeToo. Totalt er det 69 kvinnelige politikere som møter fast på Stortinget og flere av dem forteller om hendelser og episoder som er skremmende og uønsket.

Over halvparten av dem som svarer sier altså til NRK at de har opplevd uønsket seksuell oppmerksom­het. Ti kvinner sier det er noen med maktposisj­on i eget parti som har utsatt dem for dette, 14 kvinner sier at de har forlatt et politisk arrangemen­t på grunn av uønsket seksuell oppmerksom­het, viser undersøkel­sen.

Blant dem som har svart er Senterpart­i-politiker Åslaug Sem-Jacobsen fra Telemark som forteller om en hendelse på en konferanse der en mann tok på henne flere ganger. Hun gikk rett til lokallagsl­ederen og ga beskjed, men er usikker på om hun ville gjort det samme om hun var ti år yngre.

Åslaug Sem-Jacobsen skal ha ros for den åpenheten hun viser. Det kan vaere belastende å stå fram med historier som dette, men det er liten tvil om at det kan hjelpe andre. I et intervju med NRK sier stortingsr­epresentan­ten at hun håper og tror at unge jenter i politikken vet hvor de skal henvende seg hvis noe liknende skjer dem. Ved å fortelle sin historie og velge åpenhet rundt temaet bidrar Sem-Jacobsen til at man kan unngå flere uønskede og uakseptabl­e hendelser som dette i framtiden. Hun viser at det å fortsette å se, lytte og snakke er den rette veien å gå.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway