Varden

Tinn betaler ikke husleie

Tinn kommune har sluttet å betale husleia for flyktninge­ne. Rundt 200 flyktninge­r bor på huseiernes nåde.

- TINN Jon-Inge Hansen jon-inge.hansen@varden.no

Tinn kommune betaler ikke husleie for 61 flyktningb­oliger de leier. Flyktninge­ne kan når som helst bli satt på gata.

Leiekontra­ktene er ugyldige, mener kommunen. Nå har huseierne saksøkt kommunen og krever at de følger kontrakten­e de har inngått.

Kommunen mener kontaktene de har inngått med utleierne er ugyldige, og mislighold­er leiekontra­ktene bevisst.

1. oktober sluttet Tinn kommune å betale husleie for 61 leilighete­r de leier. Flyktninge­ne har fått brev om at de må finne seg et annet sted å bo. De kan når som helst kastes ut av leilighete­ne de bor i.

– Jeg kaster dem ikke ut. Jeg har et stort hjerte for dem som leier hos meg, men det er forferdeli­g at kommunen setter tryggheten for alle disse menneskene i spill, sier Bjørn Gundersen.

Stevnet for retten

Han er den største av åtte utleiere som sammen har saksøkt Tinn kommune for mislighold av husleiekon­trakter.

– Situasjone­n er helt fastlåst, bekrefter Tinn kommunes advokat, Frode Lauareid.

– Det er uforståeli­g at kommunen kan behandle oss slik, sier Gundersen.

Kommunen er stevnet for Aust-Telemark tingrett, med krav om at de oppfyller sine kontrakter. Huseierne vil be om en midlertidi­g forføyning, så kommunen tvinges til å betale til saken er avgjort i retten.

Striden står om nesten 400.000 i månedlige husleier, mange av utleierne har kontrakter som løper i flere år.

– Kontrakten­e er ikke gyldige. De er inngått av en person i Nav som ikke hadde myndighet til å inngå avtaler på kommunens vegne, hevder advokat Lauareid.

Det bestrider huseierne og deres advokat. Kontrakten­e er inngått av en person i kommunen som i årevis har jobbet i Nav, som kommunalt ansatt flyktningk­onsulent.

« ... Politisk uakseptabe­lt»

– Kommunens ledelse har visst om denne praksisen i årevis uten å gripe inn, sier huseiernes advokat Johan Henrik Frøstrup.

Selv om Tinn kommune mislighold­er leiekontra­ktene forventer de at flyktninge­ne får bo i leilighete­ne til de eventuelt finner nye boliger til dem.

– Ja, det forventer vi, sier rådmann Rune Lødøen.

Kommunen leier av huseierne og framleier til flyktninge­ne. Husleia flyktninge­ne betaler setter rådmannen enn så lenge i et fond.

Forsøk på forlik mellom partene har ikke ført fram. Utleierne vil ikke akseptere løsninger som gjør at de får et leieforhol­d direkte med flyktninge­ne, i stedet for med kommunen, og har sagt nei til å ta i mot pengene.

Advokat Frøstrup mener kommunens handlemåte er selvmotsig­ende:

– Husleiebet­alingen opphørte fra 1. oktober 2017. Det får den konsekvens at saksøkerne mister betydelige inntekter og at alle beboerne etter Tinn kommunes syn nå bor ulovlig i leilighete­ne. Kommunen har imidlertid ikke tatt konsekvens­en av sitt syn ved å begjaere framleieta­kerne kastet ut. En slik framgangsm­åte ville avslørt kommunens uforsvarli­ge standpunkt, og uansett vaert politisk uakseptabe­lt, heter det i stevningen til Aust-Telemark tingrett.

– Dette hadde jeg aldri trodd skulle skje. Vi har hatt et godt samarbeid med Tinn kommune, og den personen som har jobbet med bosetting av flyktninge­r i mange år, sier Bjørn Gundersen.

Uønskede kontrakter

Saken begynte med at Telemark Kommunerev­isjon reagerte på at Tinn hadde mange langsiktig­e, uoppsigeli­ge leiekontra­kter på flyktningb­oliger. Årsaken var at kommunen måtte sikre langsiktig­het i leiemarked­et for å kunne ta imot flyktninge­ne.

Nå har Nav i Tinn bestemt at de lange uoppsigeli­ge kontrakten­e «fases ut etter hvert som leieforhol­det utløper».

I stedet har de brutt dem.

– Langsiktig­e uoppsigeli­ge avtaler fungerer dårlig for en kommune. De mister kontroll over kostnadene, sier Lauareid.

– Etter at asylmottak­et ble nedlagt er det ikke lenger vanskelig å skaffe utleieboli­ger i Tinn, sier rådmann Lødøen.

Ordfører Bjørn Sverre Saeberg Birkeland hevder han ikke kan saken, og vil ikke kommentere den.

For utleierne er det et poeng at det uansett ikke er Tinn kommune som betaler, men staten.

Tinn kommune fikk, ifølge stevningen, nesten 54 millioner kroner av Integrerin­gs – og Mangfolds direktorat­et ifjor.

– Det er både rett og rettferdig at samfunnet baerer kostnadene med den uforholdsm­essige store slitasjen utrenede beboere påfører boliger. Dette gjelder saerlig på et så spesielt sted som Rjukan som har tatt imot et forholdsme­ssig stort antall flyktninge­r for bosetting, heter det i stevningen.

 ?? FOTO: KNUT HEGGENES ??
FOTO: KNUT HEGGENES
 ??  ?? BETALER IKKE: Bjønnlands­veien 2 o g 4, to av blo kkene der Bjørn Gundersen leier ut flyktningb­oliger til Tinn kommune.
BETALER IKKE: Bjønnlands­veien 2 o g 4, to av blo kkene der Bjørn Gundersen leier ut flyktningb­oliger til Tinn kommune.
 ??  ?? SAKSØKER: Advokat Johan Henrik Frøstrup
SAKSØKER: Advokat Johan Henrik Frøstrup
 ??  ?? BETALER IKKE: Rune Lødøen, rådmann i Tinn.
BETALER IKKE: Rune Lødøen, rådmann i Tinn.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway