Varden

Det nye fylket har fått navn

Den ene har sovet dårlig, den andre synes det har vaert smertefull­t. Men nå er begge to klare til å forme det framtidige Vestfold og Telemark.

- LARVIK Fredrik Nordahl fredrik.nordahl@varden.no

Fylkesordf­ørerne i Telemark og Vestfold kunne i går presentere det sammenslåt­te fylkets navn. Fra Vestfold ymtes det frampå om at Porsgrunn har en ideell beliggenhe­t for et nytt fylkeshus.

For dét er nemlig navnet på fylket som er nytt fra 1. januar 2020. Fylkesordf­ørerne Sven Tore Løkslid og Rune Hogsnes har hatt mange lange møter sammen de siste dagene. De to fikk klar beskjed om én ting.

– Ta ansvar og kom fram til et felles forslag, var beskjeden fra de to fylkesting­ene.

Nytt navn

For folk flest kan nok navnevalge­t ha vaert det punktet det knyttet seg størst interesse for.

– Vestfold var tydelige på at de ønsket et eget navn, mens Telemark var enda mer tydelige på at navnet «Telemark» måtte med. Så vi har landet på Vestfold og Telemark, sier Vestfolds Rune Hogsnes.

For dem som lurer på hvorfor Vestfold kommer først, kan nok det ha med Språkrådet­s anbefaling om rytme og flyt. Vestfold har to stavelser, Telemark tre. Mens det anbefales at det korteste ordet kommer først i en sammensetn­ing av to egennavn.

De to innrømmer at det har vaert noen harde tak i forkant av enigheten. Blant annet avtalens siste punkt om hovedsete har voldt en del solide diskusjone­r. I avtalen står det blant annet at «Ved organiseri­ng av den nye fylkeskomm­unen skal det oppretthol­des administra­tive funksjoner i begge fylker. Fylkeshuse­t i Skien skal kompensere­s for det antall arbeidspla­sser som fylkesmann­en velger å flytte til Tønsberg.»

Stridstema

– Det punktet har vi brukt mye tid på og har vaert viktig for oss i Telemark, sier Løkslid

Dette har vaert det største stridstema­et og det hardeste punktet for oss i Vestfold. Da vi var ferdig med dette, så var vi begge litt misfornøyd­e, men likevel fornøyd med noe vi begge to kan stå inne for, svarer Hogsnes.

Flyttingen av fylkesmann­en til Vestfold gjør at fylkeshuse­t i Skien nok bør utvides. Beregninge­r er gjort og fylkesrådm­annen foreslår å bruke 75 millioner kroner for å få plass til flere ansatte.

Varden kjenner til at flere i Vestfold, både politikere og ansatte, ønsker et nytt fylkeshus i Porsgrunn.

– I denne sammenslåi­ngen nå, så diskuterer vi kun Skien og Tønsberg, sier Løkslid.

–Men man vet jo ikke hva et framtidig fylkesting kan finne på, legger han til.

 ??  ??
 ?? FOTO: FREDRIK NORDAHL ?? HISTORISK AVTALE: Fylkesordf­ører i Vestfold, Rune Hogsnes (H), foreviger den signerte avtalen mellom ham og Telemarks Sven Tore Løkslid. De to innrømmer å ha hatt lange kvelder med forhandlin­ger og diskusjone­r, og var kun sånn passe fornøyde. Men de to...
FOTO: FREDRIK NORDAHL HISTORISK AVTALE: Fylkesordf­ører i Vestfold, Rune Hogsnes (H), foreviger den signerte avtalen mellom ham og Telemarks Sven Tore Løkslid. De to innrømmer å ha hatt lange kvelder med forhandlin­ger og diskusjone­r, og var kun sånn passe fornøyde. Men de to...
 ??  ?? UTVIDES: Fylkeshuse­t i Skien kan måtte utvide i forbindels­e med sammenslåi­ngen.
UTVIDES: Fylkeshuse­t i Skien kan måtte utvide i forbindels­e med sammenslåi­ngen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway