Varden

Kokken fikk kringle

Da Sarah Skruverud (19) fikk kreftdiagn­osen, sto sykehuskok­ken Hanne Kristin Skjelbred for noen av de lyseste øyeblikken­e under behandling­en.

- SKIEN Nils Skumsvoll nils.skumsvoll@varden.no

Sykehuskok­k Hanne Kristin Skjelbred gjør livet lysere når matlysten forsvinner fra syke pasienter.

For to år siden fikk Sarah Skruverud fra Bø leukemi som 17-åring. Hun var svaert sliten, og matlysten forsvant, slik det ofte er for personer som rammes av den alvorlige kreftsykdo­mmen.

Da Sarah fylte 18 år måtte hun i flere perioder tilbringe tid ved sykehusets kreftavdel­ing på Moflata i Skien, og det var altså her hun ble kjent med Hanne Kristin på kjøkkenet. Møter som har betydd mye for dem begge.

Oppriktig engasjert

– Hun har et smittende humør og gjør alt for pasientene sine. Hanne Kristin gir alltid litt ekstra, for eksempel ved å lage små figurer av frukten, skrive små hilsener på kjekspakke­ne eller bake pizza til filmen på en lørdag. Men først og fremst viser hun et oppriktig engasjemen­t for oss pasienter, forteller Sarah, som nå er ferdig med behandling­en.

Sammen med moren Mona Julianah Skruverud overrasket hun med Vardens julekringl­e på avdelingen en onsdag formiddag.

– Hva? Nei nå forstår jeg ingenting. Jeg så jo at du var her ute, men ante ingenting om at du skulle til meg, sier en tydelig rørt kokk, i det mor og datter entrer den lille kantina med en diger kringle.

Når hun får summet seg, er hun ikke sen om å skryte tilbake.

– Det er jo dere som er heltene. Sarah er en ekte heltinne så mye som hun har vaert gjennom, og du Julianah må vaere en av verdens fineste mødre. Det er dere som fortjener kringle, sier hun med tårer i øynene, og er ikke sen om å dekke på til en liten fest for anledninge­n.

Viktig for pårørende

Mamma Julianah forteller om en tøff tid for datteren. Da har det vaert viktig å ha en person å snakke med, også for henne selv.

– Jeg kunne alltid gå ut på kjøkkenet for å ta en kopp te hos Hanne Kristin. Vi trengte ikke nødvendigv­is å snakke så mye, men hun hadde alltid et smil eller en klem på lager når livet var på sitt vanskeligs­te, sier moren.

– Slik må det vaere når man jobber på et sted som dette. Er man ikke engasjert i hvordan pasientene har det må man finne på noe annet å gjøre, fastslår Hanne Kristin.

 ??  ??
 ??  ?? – HUN TAR KAKA: Hanne Kristin Skjelbred delte villig vekk med Sarah Skruverud og resten av avdelingen, MER ENN EN JOBB: Sykehuskok­ken Hanne Kristin Skjelbred ble overrasket av Sarah Skruverud, som har vaert pasient på avdelingen. – Hanne Kristin gjør alltid noe ekstra for å gjøre livet litt lysere.
– HUN TAR KAKA: Hanne Kristin Skjelbred delte villig vekk med Sarah Skruverud og resten av avdelingen, MER ENN EN JOBB: Sykehuskok­ken Hanne Kristin Skjelbred ble overrasket av Sarah Skruverud, som har vaert pasient på avdelingen. – Hanne Kristin gjør alltid noe ekstra for å gjøre livet litt lysere.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway