Varden

Odd-sesongen fra A til Å

2017 kom, gikk og ble historie. Ikke helt den historien mange i og rundt Odd håpet, men like fullt noe for minnebøken­e.

- SKIEN

Det var gode tider og mindre gode tider i en stor miks, og enden på visa ble sjetteplas­s og revansjely­st på Skagerak Arena.

Alfabetisk oppsummert kan det, for eksempel, vurderes slik:

Agdestein:

Det lignet et av årets scoop på spillerfro­nten, men Odd + Torbjørn Agdestein ble aldri helt sant. Er det en fortsettel­se?

Bortestati­stikken:

Odd gikk fra topp til flopp som bortelag. Kun ti poeng (to seire) på fremmed gress og kunstgress.

Club

of Pioneers: Odd ble i år tatt opp i det eksklusive selskapet av de eldste klubbene i fotballens verden.

Debutanten­e:

Også i år tilførte Odd navn til listen over spillere som har fått sjansen i eliteserie­n: John Kitolano, Markus Kaasa, Anders Klemensson, Martin Broberg og nesten Joshua Kitolano.

Europa

League: Så naer, så naer å komme seg til playoff og møte en storfisk. Odd tapte 1–2 borte mot Dinamo Zagreb, og røk ut etter 0–0 i en muligheten­es kamp hjemme. Trener Cvitanovic var både hyggelig og raus i omtalen av Odd etter kampen: – De er veldig godt organisert. Et godt lag. Veldig godt.

Forsvinner:

Tidlig varslet Dag-Eilev Fagermo en skikkelig «rensk» i spillersta­llen, og mange forsvinner før 2018. Gashi, Zekhnini og Oldrup Jensen i sommer. Etter sesongen: Eikeng, Messoudi, Occean, Våge Nilsen, Berg, Agdestein (?), Riski (?). Gatelaget tilførte definitivt noe positivt i 2017-sesongen. Med Morten Fevang og Tarjei S. Fiskum som ledere viste laget med de spesielle forutsetni­ngene at fotball er moro for absolutt alle. Og dette Odd-laget slet ikke med å score mål...

Hjemmestat­istikken:

Lenge var Odd seriens beste hjemmelag. Til slutt ble det 32 poeng og delt andreplass (med Sarpsborg 08) – bak hjemmekong­ene i Strømsgods­et (33 poeng).

Ivrige

supportere: Selv i det som opplevdes som motgangsti­der, var det støtte på toppnivå fra Oddrane og andre. Noen så alle kamper, andre var kronisk positive og optimister. I sistnevnte kategori er det neppe noen som overgår Berit Rønhaug Røe.

Juling:

Det er forskjell på å tape og å få juling. Både i Ålesund (1–5) og hjemme mot Stabaek (0–5) ble det resultatju­ling, og innrømmels­e av den flaue følelsen.

Kitolano-brødrene:

John fikk sin debut som banens beste mot Sogndal, og spilte også de siste kampene. Lillebror Joshua fikk en annonsert proffkontr­akt, og var bare et avbrudd i spillet unna en debut i sluttminut­tet mot Rosenborg. Storebror Eric var viktig for Notoddens suksess.

L

iechtenste­in: Er man god i fotball, får man oppleve nye steder og omgivelser. Odd fikk gleden av å spille fotball mot Vaduz i Liechtenst­ein. To ettmålssei­re var nok til avansement.

Måltørke:

30 seriekampe­r, 27 mål. 0,9 mål i snitt per kamp. Gjett hvor Odds største forbedring­spotensial ligger i 2018.

Norges

landslag: Det ble ikke den største aeren å ta på flaggtrøya rent resultatme­ssig sett, men Odd hadde én mann i Lars Lagerbäcks første tropp: Fredrik Semb. U21-landslaget, med Sondre Rossbach og Rafik Zekhnini i troppen, hadde heller ikke et ubetinget jubelår, men noen flere høydepunkt­er. Det gjør seg å slå Tyskland.

Olivier

Occéan: Mest sannsynlig er det punktum for en av Odds store profiler i eliteårene. Oppdaget ved en tilfeldigh­et i Spania for 13 år siden, tok karrieren til Tyskland, og returnerte

til der det hele startet i Europa. Blir det Pors, tro?

Politiet:

Lovens lange arm har som regel armene i kors når Odd spiller, men til besøket fra Zagreb ble det mobilisert både til lands og i lufta. I ettertid mente mange at det framsto noe overdrevet, men politiet tok potensiell­e problemer før disse rakk å oppstå.

Quick

fix: Hvordan få skuta på rett kjøl? Hvordan vekke optimismen rundt Odd igjen? Det var i disse spørsmålen­e det dukket opp – innrømmels­en av at man ikke finner en såkalt quick fix i fotball.

Røde

Kors: Odd tjuvstarte­t med Hummel-utstyr i årets siste kamp, og klubb og sponsorer ga bort hele trøya til kampen mot barnefatti­gdom i Røde Kors-prosjektet «Ferie for alle».

Selvmål:

Noen ting tror man ikke før man ser det. Fredrik Semb trodde det knapt nok da. Han som aldri har hatt for vane å sette ballen i feil mål, endte opp med utrolige fire.

T

ilskuere: Flere enn snittet i eliteserie­n, men faerre i fjor, ble utfallet etter en sesong som ikke matchet medaljeamb­isjonene. I snitt ble det solgt 7.106 billetter på Skagerak Arena i 2017.

Utenlands:

Man kommer ikke helt til topps med bare telemarkin­ger. Etter sesongen erkjente Fagermo at spillerjak­ten må utøves på en bredere bane enn det som har vaert typisk. Nå jakter Odd utenfor Skandinavi­a, og har vaert på speidertur til Nigeria.

 ??  ?? SLUTT: I november var det slutt. Både for Odd i 2017 og Olivier Occeans karriere i skiensklub­ben. Men det endte i det minste med en sportslig opptur. Odd sparte årets beste kamp til den siste.
SLUTT: I november var det slutt. Både for Odd i 2017 og Olivier Occeans karriere i skiensklub­ben. Men det endte i det minste med en sportslig opptur. Odd sparte årets beste kamp til den siste.
 ?? FOTO: PÅL LUNDSHOLT ?? TEFT: Odds gatelag viste en målteft andre manglet.
FOTO: PÅL LUNDSHOLT TEFT: Odds gatelag viste en målteft andre manglet.
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? DEBUT: Markus Kaasa fikk sin eliteserie­debut.
FOTO: NTB SCANPIX DEBUT: Markus Kaasa fikk sin eliteserie­debut.
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? KLEM: Joshua Kitolano skulle inn, men måtte nøye seg med en bamseklem. Neste år blir det begge deler.
FOTO: NTB SCANPIX KLEM: Joshua Kitolano skulle inn, men måtte nøye seg med en bamseklem. Neste år blir det begge deler.
 ?? FOTO: TROND REIDAR TEIGEN, NTB SCANPIX ??
FOTO: TROND REIDAR TEIGEN, NTB SCANPIX

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway