Varden

Håpomå bevare villrein

Veterinaer­institutte­t har testet 30.000 hjortedyr for skrantesyk­e. Lave forekomste­r av sykdommen gir håp om å bevare friske villreinst­ammer.

- OSLO

Resultaten­e av testene i Nordfjella til nå viser altså få tilfeller av skrantesyk­e (CWD).

CWD er en prionsykdo­m som skrapesyke hos sau eller kugalskap, og den forårsaker store lidelser og død for dyr som rammes.

– Resultaten­e gir håp om å bevare friske villreinst­ammer i Norge, sier CWD-koordinato­r Jørn Våge ved Veterinaer­institutte­t i en pressemeld­ing.

Forskerne mener at man kan trekke viktig laerdom ut av de 30.000 prøvene som nå er analysert siden oppdagelse­n av sykdommen i fjor.

Må få fjernet smitten

Utbredelse­n av CWD blant villreinen i Nordfjella er på cirka 1 prosent, slik forskerne beregnet at det ville vaere. Dette lå til grunn for å gi råd om å sanere villreinfl­okken i området, noe flere har protestert kraftig imot.

– At utbredelse­n så langt viser seg å vaere som beregnet i Nordfjella, og at funnene utenfor området ser ut til å vaere en annen type CWD, gjør at vi fortsatt har håp om å hindre at sykdommen sett hos villrein får fotfeste i Norge. Det forutsette­r at vi får fjernet smitten. Å gi opp dette forsøket, vil vaere å gi opp tanken om framtidige friske hjortevilt­bestander, sier Våge. Han understrek­er at jo lengre tid man bruker på å ta ut den smittede villreinst­ammen i Nordfjella, jo større er sjansen for spredning ut av området, og at situasjone­n blir enda vanskelige­re å håndtere.

13 bekreftet smittet

Veterinaer­institutte­t bekreftet tirsdag i forrige uke at en voksen reinsdyrbu­kk som ble felt i Nordfjella, var smittet av den dødelige dyresykdom­men.

Dette var det 13. dyret med bekreftet skrantesyk­e i Norge, men Mattilsyne­t venter at tallet vil stige etter hvert som den statlige fellingen fortsetter.

(NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway