Varden

Kan bli 130 km/t på nye E18

Nye E18 Grimstad-Kristiansa­nd er bygget for maks 100 kilometer i timen. Når ny firefelts motorvei nå skal planlegges for resten av E18, vil den trolig bli planlagt for å kunne tåle en fartsgrens­e på 130 km/t.

- ARENDAL

«Hastighete­n på det overordned­e riksveinet­tet har de siste årene økt fra 90 til 100 til 110 km/t. Nye Veier vil i sin utredning av ny E18 på strekninge­n Dørdal–Grimstad også vurdere effektene av en enda høyere fartsgrens­e enn 110 km/t. Dette vil kunne medføre ytterliger­e utfordring­er rundt kryssplass­ering og kryssutfor­ming for strekninge­n Arendal–Grimstad som i dag har mange kryss og som i dag er en vei med stor andel av lokaltrafi­kk.»

ATP-høringsutt­alelse

Dette skriver det statlige veibyggese­lskapet Nye Veier AS i sin høringsutt­alelse til det foreløpige utkastet til den første Areal- og Transportp­lanen for Arendalsre­gionen, der de omdiskuter­te bomringene har fått svaert mye fokus.

Når Agderposte­n spør direktør for planproses­ser og samfunnsko­ntakt Finn Aasmund Hobbesland om konkret hvilke fartsgrens­er det kan vaere snakk om å ta høyde for i planleggin­gen, oppgir ikke Hobbesland dette. Men Agderposte­n vet fra annet hold at det 130 km/t nevnes som en aktuell fartsgrens­e å ta høyde for på de fremtidige E18-motorveien­e.

Regjerings-signaler

Dette er også helt i tråd med føringen fra den sittende blåblå regjeringe­n. I den politiske plattforme­n etter at de tiltrådte i 2014, varslet Frp/Høyreregje­ringen at de vil vurdere å øke fartsgrens­en på enkelte motorveier til 130 kilometer i timen.

Dette ble nokså raskt fulgt opp med fartsøknin­g på åtte utvalgte, nyere motorveist­rekninger allerede i 2014.

I Danmark ble for øvrig fartsgrens­ene på om lag halvparten av riksveinet­tet hevet til 130 km/t allerede i 2004.

Grimstad-Kristiansa­nd

Da kom det lokale reaksjoner på at en av de nyeste motorveien­e, E118 Grimstad-Kristiansa­nd, ikke fikk høyere fartsgrens­e, men beholdt 100 km/t.

Etter at lokale Frp-ere purret på saken, måtte davaerende statssekre­taer Bård Hoksrud (Frp), medgi at en avtale mellom Staten og det private Agder OPS Vegselskap – som har avtale om drift av veien i flere tiår, setter en stopper for fartsgrens­eøkning her. Det kom da frem at OPS-selskapet (OPS=Offentlig-Privat-Samarbeid) har en bonusordni­ng der de belønnes for lite ulykker på E18-strekninge­n

– Bygge for bare 100 km/t

Direktør Jan Walle i OPSselskap­et, avviste at dette var hele forklaring­en, og pekte i et in intervju med Agderposte­n på at veien faktisk er planlagt som en ««smal, firefelts vei», med kurvatur og korte ramper, som er beregnet for maks 100 km/t fartsgrens­e.

I fjor meldte Agderposte­n at Agder OPS veiselskap siden veiåpninge­n i august 2009 har mottatt 12,2 millioner i trafikksik­kerhetsbon­us fra staten, siden veien har faerre ulykker enn tilsvarend­e veier. Bare i 2015 fikk selskapet 2,2 millioner kroner i slik bonus.

 ?? FOTO: VIDAR FLØDE ?? 100 KM/T I DAG: Den nye hovedveien mellom Arendal og Grimstad kan få 130 km/t fartsgrens­e.
FOTO: VIDAR FLØDE 100 KM/T I DAG: Den nye hovedveien mellom Arendal og Grimstad kan få 130 km/t fartsgrens­e.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway