Varden

– Dreier seg mer om Hagen enn prinsipper

Stortinget vedtar i dag etter alt å dømme nye regler som hindrer at vararepres­entanter som Carl I. Hagen (Frp) kan velges inn i Nobelkomit­een.

- OSLO Kristian Skårdalsmo og Gunnhild H. Bjerve, NTB

Representa­ntforslage­t fra Arbeiderpa­rtiet, Venstre, KrF, Senterpart­iet og SV ble fremmet mandag. Med 59 mot 45 stemmer vedtok Stortinget hastebehan­dling av forslaget, som dermed trolig behandles allerede tirsdag.

– Dette er en enkel bekreftels­e på det som hele Stortinget har ment bør vaere prinsippen­e når Stortinget innstiller representa­nter til Nobelkomit­een, nemlig at de ikke skal vaere stortingsr­epresentan­ter eller vararepres­entanter, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre til NTB.

– Hvis dette som ventet blir vedtatt – betyr det da at Carl I. Hagen ikke kan velges inn i Nobelkomit­een i denne valgsyklus­en?

– Flertallet mener at stortingsr­epresentan­ter og vararepres­entanter ikke kan velges til Nobelkomit­een, ja.

– Uryddig

Fremskritt­spartiet har i høst valgt å stå ved Hagen som partiets kandidat til Nobelkomit­een, til tross for høylytte protester fra andre partier.

– Ingen kommentar, lyder Hagens korte svar til NTB etter den siste utviklinge­n i saken.

Men Frps parlamenta­riske leder Hans Andreas Limi liker ikke fremgangsm­åten i Stortinget.

– At Stortinget velger å hastebehan­dle denne saken, underbygge­r det vi tidligere har sagt: At for opposisjon­en dreier dette seg mer om Carl I. Hagen enn om prinsipper, sier han til NTB.

Ber Frp fremme ny kandidat

I forslaget heter det at «det er nødvendig at Stortinget slår fast at den mangeårige praksisen for at stortingsr­epresentan­ter og vararepres­entanter ikke samtidig sitter som medlemmer av Nobelkomit­een, står ved lag».

Forslaget vedtas etter alt å dømme i dag og vil i så fall sette en stopper for den tidligere Frpformann­ens kandidatur.

Støre ber nå Frp om å fremme en ny kandidat.

– Absolutt. Vi setter ikke i tvil den tradisjone­n det har vaert at partiene etter oppslutnin­g har ansvar for å oppnevne kandidater. I tillegg bes presidents­kapet om å utrede i løpet av 2018 om det er andre grunner til å nekte kandidater å sitte i komiteen.

– Også lederverv i internasjo­nale organisasj­oner medfører bindinger og kan skape tvil om komitémedl­emmers og dermed komiteens uavhengigh­et, fremgår det av forslaget.

– Stortinget bør derfor avklare at personer som innehar lederverv i internasjo­nale organisasj­oner, ikke bør kunne velges til medlemmer av Nobelkomit­een. Hvordan dette skal avgrenses krever en naermere utredning, heter det.

Aps komitémedl­em Thorbjørn Jagland er som kjent leder i Europaråde­t. Frp har trukket fram dette som en problemati­sk dobbeltrol­le og mener dette viser en forskjells­behandling av Ap og Frp.

Avklaring denne uken

Konfronter­t med spørsmålet om hvorvidt Jagland ville blitt rammet av regelendri­ngene som nå er på trappene, svarer Støre følgende:

– Nå sitter generalsek­retaeren i Nobelkomit­een. Jeg vil ikke kommentere det på en måte som kan svekke den klare forventnin­gen vi har til han og de andre om å opptre uavhengig.

Spørsmålet om Nobelkomit­eens uavhengigh­et fra regjeringe­n har vaert høyt på agendaen lenge. Saerlig ble det satt på spissen da prisen gikk til den kinesiske dissidente­n Liu Xiaobo. Dette førte til at Kina innførte sanksjoner mot Norge.

Ifølge Støre avgjør valgkomite­en sitt forslag onsdag, og så skal saken behandles i salen på fredag.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? NOBEL-STRIDEN: Tidligere Frp-formann Carl I. Hagen vil svaert gjerne bli medlem av Nobelkomit­een, men stortingsf­lertallet ønsker ikke Hagen.
FOTO: NTB SCANPIX NOBEL-STRIDEN: Tidligere Frp-formann Carl I. Hagen vil svaert gjerne bli medlem av Nobelkomit­een, men stortingsf­lertallet ønsker ikke Hagen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway