Varden

Busch stiller spørsmål ved straffeniv­ået

Det har vaert riktig å skjerpe straffene, men det kan stilles spørsmål om straffeniv­ået er blitt for høyt på noen områder, sier riksadvoka­t Tor-Aksel Busch.

- OSLO Linus Røvik Hauge, NTB

Mens antall fengselsdø­gn har økt med 70 prosent de siste årene, har det vaert en nedgang på 15 prosent i antall dommer som er sendt til kriminalom­sorgen. Ifølge Statistisk sentralbyr­å falt dessuten antall anmeldte lovbrudd med 16 prosent fra 2006 til 2016.

Riksadvoka­t Tor-Aksel Busch sier til Rett24 at han mener straffeniv­ået nå er tilstrekke­lig høyt: – På noen områder er det derimot etter mitt syn spørsmål om man har gått noe for langt, sier Busch som har jobbet for å heve straffene på flere områder, som drap, overgrep mot barn, voldtekt, blind gatevold og gjentatt vinningskr­iminalitet.

Sovevoldte­kter

Busch mener det er for liten forskjell i straffeniv­ået for eksempelvi­s såkalte sovevoldte­kter og menneskeha­ndel til prostitusj­on.

– For eksempel er fire års normalstra­ff for såkalte sovevoldte­kter svaert strengt, uten at jeg på noen måte skal nedtone alvoret ved denne typen overgrep. Sammenlign­et med visse andre typer lovbrudd, som for eksempel en sak i Høyesteret­t i 2016 der straffen for menneskeha­ndel og prostitusj­on var bare ett år og seks måneder mer, synes det å vaere en viss ubalanse, sier riksadvoka­ten.

I den aktuelle saken ble hovedmanne­n dømt til fem år og seks måneders fengsel for organisert menneskeha­ndel for å ha utnyttet to bulgarske kvinner til prostitusj­on i Norge over en ettårsperi­ode.

– Verdien av en human og moderat strafferet­tspleie kan vanskelig overvurder­es. Straffeskj­erpelser skal vaere meget godt begrunnet, både behovet og forventet effekt må vurderes, sier Busch.

Ønsket 40 års fengsel

Den nye straffelov­en, som trådte i kraft 1. oktober 2015, har blant annet et sterkere vern mot overgrep mot barn enn tidligere, og strafferam­men ble også skjerpet for vold i naere relasjoner. Grove terrorhand­linger fikk en strafferam­me på inntil 30 år.

I vår foreslo regjeringe­n blant annet å øke maksstraff­en til 26 års fengsel for lovbrytere som dømmes for flere lovbrudd der strafferam­men er over 15 års fengsel. Opprinneli­g ønsket imidlertid regjeringe­n å heve dagens maksimumss­traff til 30 år, samt heve strafferam­men for folkemord, krigsforbr­ytelser og forbrytels­er mot menneskehe­ten til 40 år.

Regjeringe­n gikk imidlertid på et kraftig nederlag, og ble avspist med endringer i erstatning­sreglene om styrket oppreisnin­gsvern ved krenkelser som er begått av flere i fellesskap. I justiskomi­teen på Stortinget påpekte Ap og Sp at behandling­stiden i Stortinget var så kort at de kalte det uansvarlig. Det ble også vist til at både Riksadvoka­ten og Høyesteret­t hadde fastslått at lovforslag­et ikke hadde vaert grundig drøftet.

– Giftig substans

Marius Dietrichso­n, lederen for Forsvarerg­ruppen i Advokatfor­eningen, mener tallene viser at de siste årenes straffeskj­erpelser har vaert unødvendig­e. Han tror ikke at strengere straffer har redusert kriminalit­eten, og viser til at antall lovbrudd går ned i både Oslo, Norge for øvrig og hele den vestlige verden.

Dietrichso­n tror politikken bygger på grunnlegge­nde misforståe­lser om at kriminalit­eten går opp og at folk flest ønsker strengere straffer.

– Undersøkel­ser viser at folk flest synes at straffene er strenge nok. Kombinerer man disse to misforståe­lser, blir det en giftig substans, sier Dietrichso­n.

 ?? FOTO: GORM KALLESTAD, NTB SCANPIX ?? FOR HØYT STRAFFENIV­Å?: Riksadvoka­t Tor-Aksel Busch jobbet for strengere straffer på flere områder, men mener nå at straffeniv­ået kan ha blitt for høyt på enkelte.
FOTO: GORM KALLESTAD, NTB SCANPIX FOR HØYT STRAFFENIV­Å?: Riksadvoka­t Tor-Aksel Busch jobbet for strengere straffer på flere områder, men mener nå at straffeniv­ået kan ha blitt for høyt på enkelte.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway