Varden

Norm for laerertett­het, tross massiv laerermang­el

-

Forrige uke ble Høyre og Frp med støtte av Venstre og KrF enige om statsbudsj­ettet for 2018, hvor de blant annet ble enig om en norm for laerertett­het. Normen skal iverksette­s fra og med høsten 2018, og opptrappes i 2019, til tross for økende laerermang­el og reduserte overføring­er til kommunene.

Høyre har i en årrekke markert seg som et skoleparti­s om har tatt til orde for, og innført, økte opptakskra­v tilla e rer utdanninge­ne og avskiltet 33.000 laerere. Høyre som de siste årene har argumenter­t mot en nasjonal norm for laerertett­het, har gått mot egen kjernepoli­tikk for å sikre regjerings­makt.

Økt laerertett­het er

viktig, derfor prioritert­e vi å øke antall laerere i vårt alternativ­e statsbudsj­ett. Vi er heller ikke fremmed for en laerernorm, men ikke før en har nok laerere å bemanne normen med. Fordi kvalitet i undervisni­ngen krever ikke bare faglig dyktige laerere, men også nok tid til å følge opp den enkelte elev.

Foreløpige tall fra

kunnskaps departemen­tet viser at hele 170 kommuner ikke vil få ekstra midler til nye laererårsv­erk, og mye peker på at det er de nordligste fylkene som er den største taperen. Igjen ser vi at resultatet av regjeringe­ns politikk fører til mer sentralise­ring og økende forskjelle­r mellom by og bygd.

Per dags dato

mangler vi 3.000 laerere. Med den nye laerernorm­en dobler tallet seg. Hvordan skal vi hente 6.000 laerere innen august 2018? Det er ikke nok med flere laerere, de skal også ha riktig kompetanse jamfør regjeringe­ns nye kompetanse­krav med tilbakevir­kende kraft. En annen utfordring er det stigende antallet ufaglaerte i skolen. Mye tyder på at tallet vil stige også i denne regjerings­perioden, noe verken elevene eller skoleeier tjener på.

En kan vaere

enig i èn ting; denne regjeringe­n har med støtte fra Venstre og KrF pålagt kommunene flere og større oppgaver, uten å tilføre midler. Igjen viser regjeringe­n at sentralise­ring og effektivis­ering er viktigere enn gode kommunale tjenester naer folk. Odin Dybdahl Aarlid Leder Telemark Senterungd­om

 ?? ILL.FOTO: SCANPIX ?? FOR FÅ: Laerere er mangelvare.
ILL.FOTO: SCANPIX FOR FÅ: Laerere er mangelvare.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway