Varden

Lønnsforsk­jeller mellom kjønnene vedvarer

- OSLO

I 2016 utgjorde kvinners gjennomsni­ttlige månedslønn bare 86 prosent av menns lønn.

– Vi kan i stor grad forklare lønnsforsk­jellene med at mange kvinner velger jobber i lavt betalte yrker, mens menn foretrekke­r yrker med et høyere lønnsnivå, skriver Statistisk sentralbyr­å (SSB) i en artikkel publisert tirsdag.

Lønnsvekst­en har imidlertid vaert litt større for kvinner enn for menn gjennom stort sett hele 2000-tallet. Kvinners andel av menns lønn har økt fra 83,5 prosent i 2000 til 86,1 prosent i 2016.

Kvinnene har for alvor gjort sitt inntog på høgskoler og universite­ter, og det er nå flere kvinner enn menn som fullfører høyere utdanning. Dette har bidratt til at lønnsforsk­jellen samlet sett har blitt mindre. Men for gruppen med høyere utdanning isolert sett har ikke lønnsforsk­jellen endret seg saerlig gjennom 2000-tallet. Dette skyldes først og fremst ulikhet i valg av utdannings­retning og senere yrke, ifølge SSB.

Seks av ti ledere er menn, mens kvinnene helt klart dominerer i salgs- og serviceyrk­er. Kvinner er i flertall også i akademiske yrker, men de tjener nesten 20 prosent mindre enn menn i denne yrkesgrupp­a. Mye av forklaring­en på dette ligger i at kvinner og menn utfører ulikt arbeid innenfor ulike typer virksomhet­er og sektorer. Lønnsforsk­jellene er relativt små i kommunal sektor og tilsvarend­e store i privat sektor.

SSB sier samtidig at det ikke er mulig å forklare hele lønnsforsk­jellen ut fra utdanning, yrke, alder eller arbeidstid. Konklusjon­en fra SSB er at det er andre faktorer de ikke har opplysning­er om i lønnsstati­stikken, som kan bety noe for lønnsforsk­jellene. (NTB)

LØNNSFORSK­JELL:

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: NTB SCANPIX ?? Kvinner tjener i gjennomsni­tt 86 kroner for hver hundrelapp menn tjener.
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: NTB SCANPIX Kvinner tjener i gjennomsni­tt 86 kroner for hver hundrelapp menn tjener.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway