Varden

Russland utestenges fra vinter-OL i Pyeongchan­g

Russland får svi for sitt statsstøtt­ede dopingprog­ram. Nasjonen blir nektet å delta i vinter-OL i februar, opplyser Den internasjo­nale olympiske komité (IOC).

- LAUSANNE

IOC tok avgjørelse­n under tirsdagens styremøte i sitt hovedkvart­er i sveitsiske Lausanne.

Samtidig åpnes det som under OL i Rio i fjor sommer for at russiske utøvere kan delta under nøytralt flagg. Beslutning­en bekreftes på IOCs offisielle Twitter-konto og på komiteens nettsider.

Til grunn for tirsdagens beslutning ligger anbefaling­er fra en kommisjon ledet av den tidligere sveitsiske presidente­n Samuel Schmid. Den har gjennomfør­t sin egen etterforsk­ning og avhørt alle hovedaktør­ene.

I uttalelsen fra IOC heter det blant annet at Schmid-kommisjone­ns rapport bekrefter «den systematis­ke manipuleri­ngen av antidoping­reglemente­t og systemet i Russland».

På bakgrunn av funnene anbefalte Schmid-kommisjone­n IOC-styret å gå til «passende tiltak som er sterke nok til å straffe eksistense­n av systematis­k manipulasj­on av antidoping­reglemente­t og systemet i Russland». Det pekes samtidig på at rettighete­ne til den enkelte russiske utøver må ivaretas.

En hel idrettsver­den har ventet spent på tirsdagens utfall. Mange har ment at en kollektiv utestengel­se var uunngåelig etter at den russiske statsdopin­gen ble avslørt.

Avgjørelse­n om å utestenge Russland fra OL er strengt, rettferdig og helt nødvendig for idrettens troverdigh­et, sier idrettspre­sident Tom Tvedt.

– Signalet er klart og tydelig. Juks og fanteri er noe vi ikke kan bygge på i det hele tatt, sier Tom Tvedt til NRK etter at det tirsdag kveld ble klart at Russland blir utestengt fra vinter-OL i Pyeongchan­g i februar.

– Jeg synes utestengel­sen av Russlands nasjonale olympiske komité, og utøvere som deltok i dette jukset, er riktig, sier idrettspre­sident Tvedt i en pressemeld­ing.

Før tirsdagens kollektive utestengel­se hadde IOC allerede utestengt 25 russiske utøvere fra alle framtidige OL. De er alle diskvalifi­sert fra Sotsji-OL, og Russland har dermed mistet 11 av sine 33 medaljer fra lekene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway