Varden

Siste uke som «kommunal gründer»

I seks år har Knut Inge Solbu vaert sjef for AElvespeil­et. En reise som «kommunal gründer» for å etablere og skape en profil for storstuen.

- Sindre Omenås

Knut Inge Solbu går nå tilbake til filmbransj­en, som produsent for Fenomen.

– Det er et spørsmål om hvor lenge en våger å vaere borte fra bransjen, for å henge med i utviklinge­n på utstyr og ha en god kontaktfla­te. I tillegg mener jeg jobben som kulturhuss­jef gjerne kan vaere på åremål, at andre kommer inn før en begynner å snu bunkene, smiler Solbu.

I skuddlinje­n

Trond Kirkevåg og Co. hadde i sin tid en sketsj om kringkasti­ngssjefen som ikke kunne gå på gaten uten at eldre damer slo han med paraplyen eller menn med hatt kastet snøballer.

Om livet som kulturhuss­jef i en middels norsk by ikke helt kan måle seg med det, er Solbu likevel fascinert av nivået på surmaga kommentare­r som kan komme.

Som mannen som ringte hjem til han klokken halv fem om morgenen for å fortelle at programbla­det for AElvespeil­et nå var levert i postkassen, som gjorde at hunden våkna og begynte å bjeffe så høyt at ungen i huset også våkna.

– «Det går ikke an, bare så du vet det», sa mannen før han la på. Jeg klarer ikke å bli sint, og tenker det er en morsom historie. Langt mer alvorlig var det da en bystyrerep­resentant kjeftet på hun i kassa. Han hadde ikke hentet den bestilte billetten innen tidsfriste­n. «Vet du ikke hvem jeg er, det er jeg som sikrer at dere får penger til å drive huset», sa han og nesten truet henne med at jobben hennes ville forsvinne om han ikke fikk billett.

– Balanse med kvalitet

Innholdet i kulturhus er også en sterk kime til diskusjon, spesielt for en som fikk ansvaret med å fylle huset med kultur de første årene. Han fikk tidlig en advarsel mot å lage et hus for kulturfiff­en.

– Anders Vangen gikk dessverre bort rett før åpningen. Kulturhuse­t var hans hjertebarn, og med den sterke operainter­essen i ryggen spurte han hvem som da var fiffen. Det spørsmålet har jeg hatt med meg videre, og det er spesielt at et kulturhus i Porsgrunn får godt over to tusen publikum i året på operabaser­te kvelder, som tre fulle hus med Tangen-brødrene og andre forestilli­nger.

Solbu sier han synes skillet mellom det som blir oppfattet som «høykultur» og «lav» blir kunstig.

– For et kulturhus er balansen i tilbudet det viktigste, så lenge vi ikke firer på kravet om kvalitet. Som kommunalt kulturhus må bredden vaere tatt vare på, sammen med lokale aktører, barn og selvfølgel­ig økonomi. Jeg skulle gjerne hatt Thåstrøm hit, men selv med full sal ville det gått ut over lokale satsingsom­råder. Det som overrasker meg i debatten om innhold, er at de som definerer seg innenfor «høykulture­n» er langt mindre tolerant. Du hører aldri «Plumbo»-publikumet klage over at det er for mye samtidstea­ter eller kammermusi­kk her, sier den avtroppend­e kulturhuss­jefen.

 ??  ?? NY TID: Etter seks år i sjefsstole­n til Porsgrunns kulturelle storstue AElvespeil­et, går Knut Inge Solbu nå tilbake til filmbransj­en.
NY TID: Etter seks år i sjefsstole­n til Porsgrunns kulturelle storstue AElvespeil­et, går Knut Inge Solbu nå tilbake til filmbransj­en.
 ??  ?? OVERRASKET: Knut Inge Solbu er mest fascinert av noe av den kritikken en kulturhuss­jef må tåle.
OVERRASKET: Knut Inge Solbu er mest fascinert av noe av den kritikken en kulturhuss­jef må tåle.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway