Varden

– Jeg vil ta tilbake livet mitt

Slag, spark og psykisk mishandlin­g. For noen uker siden ble «Kristin» banket opp til det ugjenkjenn­elige. Hun er langt fra alene om å oppleve vold i naere relasjoner.

- SKIEN ▶ Tone Lensebakke­n tone.lensebakke­n@varden.no

For noen uker siden ble «Kristin» banket opp til det ugjenkjenn­elige. Hun er langt fra alene om å oppleve vold i naere relasjoner.

«Kristin» sitter hjemme i stua. Nå har hun fått hjelp til å montere videokamer­aer rundt huset. Hun er engstelig og føler en uro i hele kroppen. Hun forteller at hun for en knapp måned siden ble utsatt for grov vold av en hun kjenner godt.

– Det er ikke første gang det skjer, men det har aldri vaert så voldsomt som denne gangen. Han ropte «jaevla hore» og ble mer og mer aggressiv. Han klemte, slo, kvelte og hoppet på meg. Jeg brakk noen ribbein og begynte å hyle. Da eskalerte det. – Til slutt ble jeg liggende på gulvet. Ansiktet var hovent og blodig. Det blir litt sånn at man lukker seg inne og tenker at det snart går over. Man slår av følelsene og i en periode kjenner man knapt slaga. Det varte i en time denne gangen, forteller «Kristin».

Mange opplever vold

Nå har hevelsen gått ned og med litt sminke er det få spor igjen etter volden.

«Kristin» kom seg unna etter en time og fikk ringt en venninne. Politiet er svaert ordknappe i saken. – Vi kan bekrefte at vi etterforsk­er saken, sier Skule Worpvik, Politiinsp­ektør i Sør-Øst politidist­rikt.

Kristin har opplevd vold i naer relasjon tidligere.

Politiet har så langt i år fått inn 305 saker som er registrert som familie vold. Det inkluderer ikke bare fysisk vold, men også trusler og besøksforb­ud blant annet, sier Amund Rolseth, flerkildea­nalytiker, i Sør-Øst Politidist­rikt.

I fjor på samme tid var tallet 230.

– Jeg vil si at vi i utgangspun­ktet er på samme nivå. Grunnen til at det er noe høyere i år er at folk er flinkere til å markere at en sak er familievol­d, sier Rolseth.

Tall fra Konfliktrå­det i Telemark viser at det så langt i 2017 har vaert en nedgang i antall saker som gjelder vold i naere relasjoner.

– Så langt i år har vi hatt 17 saker som omhandler dette. På samme tid i fjor var tallet 24, opplyser rådgiver David Askjer Hylland i Konfliktrå­det.

– Det er viktig å legge til at de aller fleste slike saker ikke kommer til oss. Det er politiet som tar en vurdering på hver enkelt sak, og for noen kan det vaere hensiktsme­ssig å komme hit til et tilrettela­gt møte. Det er ofte i saker hvor de vil fortsette samlivet. Hos oss får de da snakket ut og sammen legger de en plan på hvordan veien videre skal vaere, sier Askjer Hylland.

Sakene Konfliktrå­det får fra politiet er i form av en straffesak eller som en sivilsak.

Har valgt å stå fram

«Kristin» har valgt å si ifra om at dette ikke er greit, og la derfor ut en melding på sosiale medier kort tid etterpå:

«I en uke har jeg gått rundt i skyggene å gjemt meg og følt på skammen. Hvert blikk jeg møter fylles med skyld og skam, og det som engang var meg har blitt redusert til et offer. Vel jeg ønsker å endre det til det det egentlig burde vaere. Dette er ikke et ansikt av skam. Dette er et ansikt som har stått opp for det jeg mener, tenker og føler. Ingen skal få brutaliser­e vekk mitt sinn. Fra og med i dag velger jeg å legge fra meg skammen, den er ikke min. Det er du som er tom for ord, du som tyranniser­er – du skal skamme deg».

Advokat Morten N. Wexels som represente­rer personen som er anmeldt for vold, sier til Varden at vedkommend­e ikke erkjenner straffskyl­d.

– Utenom det har jeg ingen kommentar til saken, sier Wexels.

– Fortell om volden til andre

– Det begynner ofte med små kommentare­r. Et psykisk spill. Man blir satt opp mot både familie og venner og er til slutt helt alene. Isolert, forteller «Kristin».

Ifølge tall fra Alternativ til Vold Telemark er det like mange kvinner og menn, 17 prosent, som har blitt utsatt for vold fra samlivspar­tner.

– For mennenes del var dette stort sett mindre alvorlig vold, mens litt over ni prosent av kvinnene har vaert utsatt for alvorlig partnervol­d, gjelder det samme for to prosent av mennene. Det er altså kvinner som blir utsatt for den mest alvorlige volden i vold i naere relasjonen­e, sier Cecilie Guldvog, Psykologsp­esialist og Leder Region Sør.

– Hva bør man gjøre om man blir utsatt for vold?

– Det viktigste du kan gjøre er å fortelle om volden til andre, til venner og familie. Voldsutøve­ren ønsker å holde volden skjult og innenfor husets fire vegger. Dersom du ikke snakker om volden forblir volden skjult og utøveren kan fortsette som før. Åpenhet er et avgjørende skritt i retning av å få slutt på vold. Informer naboer, venner og familie slik at de er kjent med situasjone­n, isaer hvis det kan oppstå akutte situasjone­r. Da er det viktig å vite at man kan få hjelp ved krisesente­r og av politiet. Familiekon­toret og Alternativ til vold er også steder hvor man får hjelp dersom man er utsatt for vold.

– Er det mange som benytter seg av tilbudet til Alternativ til vold?

På ATV sitt Telemarksk­ontor var det i fjor 118 personer i behandling, i underkant av halvparten var voldsutøve­nde menn. 18 kvinner og 29 barn var utsatt.

Tallene innbefatte­r også 14 voldsutøve­nde kvinner, åtte voldsutøve­nde ungdommer og to voldsutsat­te menn, opplyser Guldvog.

– Jeg har flere ganger hinket rundt i mitt eget hjem og latt som ingenting for folk rundt. Nå er det nok. Jeg er ikke noe offer, nå vil jeg ta livet mitt tilbake, avslutter «Kristin».

 ??  ??
 ?? FOTO: FREDRIK PEDERSEN ?? DET ER NOK: «Kristin» vil ta livet sitt tilbake og nekter å vaere et offer. Hun forteller sin historie i håp om at andre også tør å ta tak i eget liv.
FOTO: FREDRIK PEDERSEN DET ER NOK: «Kristin» vil ta livet sitt tilbake og nekter å vaere et offer. Hun forteller sin historie i håp om at andre også tør å ta tak i eget liv.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway