Varden

Skal informere om hemmelige møter

Skien har holdt hemmelige møter om plassering av offentlige bygg. – Brudd på Kommunelov­en, mener jussprofes­sor.

- SKIEN ▶ Fredrik Nordahl fredrik.nordahl@varden.no

For et knapt år siden vedtok bystyret i Skien å sette ned en gruppe i forbindels­e med byens eiendomsst­rategi. «Styringsgr­uppe formålsbyg­g» heter gruppa. Den består av ordfører Hedda Foss Five, rådmann Ole Magnus Stensrud, samtlige gruppelede­re og alle hovedutval­gslederne. Foss Five leder gruppa som har holdt fire møter det siste året. Ingen av møtene hadde offentlig innkalling. Hva som er diskutert, når møtene ble avholdt og hva som er blitt utfallet av møtene kan heller ingen svare på. Det finnes ingen møterefera­t i skuffen til ordføreren.

Har ikke vurdert

Jussprofes­sor Jan Fridthjof Bernt ved Universite­tet i Bergen reagerer på Skiens håndtering, og svarer klart på om dette er brudd på Kommunelov­en. Bernt ledet i sin tid et av utvalgene som var med å utforme Kommunelov­en. – Ja, slike møter må etter min mening – og Sivilombud­smannens – anses som «møte i folkevalgt­e organer» og må da følge reglene for slike, herunder flere bestemmels­er i Kommunelov­en om kunngjørin­g og offentlig sakliste, og at det skal føres møtebok.

Hedda Foss Five vet ikke helt om hun kan dele Bernts syn på loven.

– Det har vi ikke hatt noen vurdering på. Jeg vet ikke hvordan det slår ut når man ikke fatter noen vedtak, sier hun og legger til:

– Jeg er enig i at styringsgr­uppemøtene må vaere i tråd med kommunelov­en. For øvrig blir det ikke gjort vedtak i «Styringsgr­uppe formålsbyg­g». Bare signaler fra partiene blir gitt, sier Foss Five.

Med formålsbyg­g menes blant annet sykehjem, bibliotek, barnehager, skoler, omsorgsbol­iger og kommunale boliger.

Saksbehand­ling

Skiensorfø­rereren forteller at møtene i stor grad handler om diskusjone­r og refleksjon­er. Bernt på sin side mener slikt må det vaere åpenhet rundt.

– Kan man si at det ikke er saksbehand­ling når en rådmann «bare orienterer» om en sak overfor gruppelede­re og ordfører i en kommune?

– Nei, når rådmannen orienterer folkevalgt­e om en sak, må det klart nok ses som en del av kommunens saksbehand­ling, og møtet må følge reglene i Kommunelov­en om møter i folkevalgt­e organer, sier jussprofes­soren.

– Hvorfor ønsker politikere og rådmenn lukkede møter?

– Det kan vaere mange slags motiver bak dette, noen klart illegitime, andre i og for seg forståelig­e og velmente, men likevel klart ulovlige. Det medfører at det ikke blir mulighet for debatt og innspill fra andre før saken er ferdig sammensydd. Det er en klar svekkelse av kommunalde­mokratiet, mener Bernt.

Foss Five lover at fra nå av skal møtene informeres om til publikum og presse.

 ??  ??
 ??  ?? INGEN VEDTAK: Når ordfører i Skien, Hedda Foss Five, kaller inn samtlige toppolitik­ere i byen, samt rådmannen, for å boliger, blir det ikke ført referat fra møtene. Foss Five mener det ikke er nødvendig siden det ikke blir fattet noen vedtak i
INGEN VEDTAK: Når ordfører i Skien, Hedda Foss Five, kaller inn samtlige toppolitik­ere i byen, samt rådmannen, for å boliger, blir det ikke ført referat fra møtene. Foss Five mener det ikke er nødvendig siden det ikke blir fattet noen vedtak i
 ??  ?? JUSSPROFES­SOR: Jan Fridthjof Bernt mener Skien opptrer i strid med Kommunelov­en. FOTO: NTB SCANPIX
JUSSPROFES­SOR: Jan Fridthjof Bernt mener Skien opptrer i strid med Kommunelov­en. FOTO: NTB SCANPIX

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway