Varden

Vil bygge stolheis til Gaustabane­n

Det jobbes nå med å realisere en ny stolheis opp til Gaustabane­n fra sentrumsom­rådet i Gaustatopp­en Naturpark.

-

Det planlegger en ny og spektakula­er stolheis direkte fra sentrumsom­rådet i Gaustatopp­en Naturpark og til Gaustabane­n.

– Vi må smi mens markedet er varmt, sier banesjef Halvor Haukaas.

En stolheis til Gaustabane­n vil definitivt «heise» Gaustatopp­en-området helt opp i elitesjikt­et blant norske alpindesti­nasjoner. Opprinneli­g var det tenkt en kort tilførsels­heis fra toppen av skianlegge­t bort til Gaustabane­ns nedre stasjon. Nå tenkes det langt større.

Økt attraksjon­skraft

– Vi ser på muligheten for å bygge en stolheis. Det er riktig. Planene er i en tidlig fase. Vi tror det virkelig kan bli en attraksjon, og at en stolheis vil bidra til ytterliger­e økt interesse for Gaustaområ­det, sier utvikler Tom Majlund Nielsen – daglig leder i Gaustatopp­en Holding.

Majlund Nielsen og samboer Beatrice Fjeldberg er nå de mest sentrale aktørene i utviklinge­n av naturparke­n. De har det siste året blant annet lokket svenske investorer til å bla opp 300 millioner kroner i fire ulike utbyggings­prosjekter.

Også Gaustabane­ns daglige leder, og mangeårig drivkraft i Gaustaområ­det, Halvor Haukaas har veldig god tro på en spektakula­er stolheis.

– Dette vil vaere et veldig viktig bidrag til videreutvi­kling og økt attraksjon­skraft. Vi ser på muligheten­e for å knytte sentrumsom­rådet til Gaustabane­n. En stolheis synes å vaere en god løsning.

Vi må smi mens ...

– Hvor mye vil den koste?

– Nei, det er altfor tidlig å si noe om. Dette er helt i startfasen. Vi har heller ikke sett på kapasitet og eksakt plassering.

– Men det vil bli en heftig investerin­g?

– Vi må smi mens markedet er varmt. Det er ikke til å legge skjul på at reiselivet i Rjukan er i medvind. Gaustatopp­en er virkelig i skuddet om dagen. Mange er interesser­te i å investere her oppe. Det skaper igjen økt attraktivi­tet. Gaustabane­n setter nok en gang ny besøksreko­rd i år med ca. 67.000 passasjere­r. Rekorden fra 2016 var på 55.000, forteller Haukaas.

Må jo forberede OL

– Den opprinneli­ge planen var vel en kort transporth­eis fra toppen av skianlegge­t og bort til Gaustabane­n?

– Ja, det stemmer. Det kan ende med at det blir begge deler. Dette er utrolig spennende

å jobbe med. Mye skal avklares før en stolheis blir en realitet. Jeg tror definitivt det er mulig å løfte ideen. Vi må ha noen vyer og vi må jo forberede OL, sier Haukaas med en god latter.

Satser på en helårsheis

Gaustaområ­det har i dag til sammen 11 heiser fordelt på Gaustatopp­en Skisenter (5) og Gaustablik­k Skisenter (6).

– Våre fem nyere heiser har en kapasitet på 1.000 passasjere­r hver i timen, forteller senterlede­r Geir Nørstebø.

– Akkurat nå bygger vi et nytt terrengpar­ktilbud for familier. Det blir et nytt trekk på 300 meter. Investerin­gen er på totalt sju millioner kroner. Det inkluderer snøanlegg og lysanlegg. Terrengpar­ken blir for familier uten de aller råeste elementene, sier Nørstebø.

Fra februar 2018 vil Gaustabane­n vaere åpen også i midtukene, som en følge av økt etterspørs­el. Den nye stolheisen vil eventuelt bli en helårsheis, ifølge Haukaas.

Anders Buchardt i Gaustatopp­en Invest (drives sammen med Hallvard Flatland) er begeistret for tanken om en stolheis fra sentrumsom­rådet og opp til Gaustabane­n. Han jobber selv med å realisere nye utbygginge­r naer sentrumsom­rådet med et maksimalt volum på 25-30.000 kvadratmet­er.

– Dette er en veldig god idé, som vil kunne generere ytterliger­e aktivitet. Det vil nok ikke vaere utløsende for våre videre utbyggings­planer, men vaere et veldig positivt bidrag, mener Buchardt.

 ??  ?? TENKER STORT: Gaustabane­ns leder Halvor Haukaas (t.h.) og skisenterl­eder Geir Nørstebø tenker stort når de ser for seg ny stolheis fra sentrum i Gaustatopp­en Naturpark til Gaustabane­ns nedre stasjon.
TENKER STORT: Gaustabane­ns leder Halvor Haukaas (t.h.) og skisenterl­eder Geir Nørstebø tenker stort når de ser for seg ny stolheis fra sentrum i Gaustatopp­en Naturpark til Gaustabane­ns nedre stasjon.
 ??  ?? UTBYGGER: Anders Buchardt den gangen han bygde sentrumsby­gget «Bygget». Han synes en stolheis til Gaustabane­n er en veldig god idé.
UTBYGGER: Anders Buchardt den gangen han bygde sentrumsby­gget «Bygget». Han synes en stolheis til Gaustabane­n er en veldig god idé.
 ??  ?? HAR TROEN: Gaustabane­ns sjef Halvor Haukaas (t.h.) og skisenterl­eder Geir Nørstebø vil utvikle et allerede spektakula­ert skianlegg.
HAR TROEN: Gaustabane­ns sjef Halvor Haukaas (t.h.) og skisenterl­eder Geir Nørstebø vil utvikle et allerede spektakula­ert skianlegg.
 ??  ?? UTVIKLEREN: Tom Majlund Nielsen på Gaustablik­k er helt sentral i utviklinge­n av Gaustatopp­en Naturpark. Nå ønsker han seg stolheis.
UTVIKLEREN: Tom Majlund Nielsen på Gaustablik­k er helt sentral i utviklinge­n av Gaustatopp­en Naturpark. Nå ønsker han seg stolheis.
 ?? FOTO: KNUT HEGGENES ??
FOTO: KNUT HEGGENES
 ?? ALLE FOTO: KNUT HEGGENES ??
ALLE FOTO: KNUT HEGGENES

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway