Varden

Tom Erik Thorsen, sjefredakt­ør

- Tom Erik Thorsen Sjefredakt­ør

Kommunelov­en er helt soleklar: «Enhver har rett til å overvaere møtene i folkevalgt­e organer»

Praksisen med lukkede gruppelede­rmøter i Porsgrunn nådde i går kontrollut­valget. Dette er positivt, og viser at problemsti­llingen blir tatt på alvor. Dog ikke av alle. Den enstemmige konklusjon­en ble at ordfører Robin Kåss (Ap) må redegjøre for praksisen, men Ap-nestor Karl Erik Høegh ga uttrykk for at «det har foregått i 40 år» og at «dette er noe vi ikke skal plage ordføreren med i det hele tatt». Dette er ikke å ta saken på alvor.

Samtidig, i nabobyen, kommer det fram at ordfører Hedda Foss Five (Ap), rådmann Ole Magnus Stensrud, samtlige gruppelede­re og alle hovedutval­gslederne har møttes i det som omtales som «Styringsgr­uppe formålsbyg­g». Så vidt vi forstår foreligger ingen innkalling­er, kunngjørin­ger eller referater. Politisk og administra­tiv ledelse har – med andre ord – diskutert helt sentrale momenter for den videre utviklinge­n i fylkets største kommune uten et snev av offentlig innsyn. Det er kritikkver­dig at dette har fått skje, men samtidig prisverdig at ordføreren nå varsler endring i praksis.

Kommunelov­en er – etter vårt syn – er helt soleklar: «Enhver har rett til å overvaere møtene i folkevalgt­e organer,» heter det. Det er også helt klare og kurante kriterier for når møter skal lukkes. Det er ikke kommunelov­en som er problemet, men våre fremste tillitsval­gtes frenetiske motstand mot dennes intensjon, for eksempel ved å vise til at «det fattes ikke vedtak». Vi har store problemer med å forstå hvorfor det er et stadig behov for å argumenter­e, på ulike måter, for hemmeligho­ld og ikke for åpenhet. Det er naermest gåtefullt at de som er valgt til å forvalte milliarder av kroner på vegne av befolkning­en er så opptatt av å stenge dørene framfor å åpne dem. Hvorfor er det så vanskelig med åpenhet?

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway