Varden

Vet ikke om de trenger boligene

- TINN

Derfor vil Tinn kommune ut av husleiekon­traktene på flyktningb­oliger: De risikerer å betale millioner i årevis på leilighete­r de ikke vet om de trenger.

Kommunen har langsiktig­e, uoppsigeli­ge leiekontra­kter på 69 leilighete­r, som vil koste dem over 17 millioner i husleie før leietiden utløper.

Det framgår av et internt notat som Nav-lederen og rådmannen i Tinn har laget til kontrollut­valget i kommunen.

Notatet er unntatt offentligh­et, men Varden har fått tilgang til det.

– Alvoret i saken skyldes at kontrakten­e er gjort uoppsigeli­ge i 5-10 år og dermed forplikter kommunen på ulovlig vis og langt utenfor det rådmannen har fullmakter til, heter det i notatet.

Langeogdyr­e

De fleste kontrakten­e er inngått, eller fornyet, 2015 og 2016, og har en samlet verdi i løpetiden på mer enn 20 millioner kroner. Kontrakten­e er inngått direkte med utleierne, uten anbudskonk­urranse.

Tinn kommune sluttet å betale husleie på disse leilighete­ne 1. oktober, fordi de mener kontrakten­e er ugyldige. Huseierne har saksøkt kommunen med krav om at de oppfyller avtalene de har inngått. Huseierner mener avtalene er gyldige, fordi de er inngått på samme måte som Nav i Tinn har gjort på vegne av kommunen i årevis.

Billigere for asylsøkere

Leilighete­ne ble innleid for å sikre at kommunen hadde boliger til flyktninge­r de bosatte. Nå er det ikke lenger noe å problem å få tak i utleieboli­ger, etter at flyktningm­ottaket ble nedlagt. De leide også leilighete­r, etter at Mannheimen brant, men på helt andre vilkår.

– Disse ble leid inn på vanlige vilkår med 3 måneders oppsigelse, delvis fra samme utleiere som Nav har uoppsigeli­ge kontrakter med, og i samme boligbygg, heter det i notatet fra Nav-leder og rådmann i Tinn.

Kontrakten­e skal også vaere slikt utformet at kommunen har måttet betale utgifter på leilighete­ne som mener huseier eller leietaker normalt skule betale.

Bruker ikke leilighete­ne

Kommunen har sluttet å bruke de innleide leilighete­ne til striden med huseierne er avklart, og leier heller ikke inn nye leilighete­r.

Som konsekvens av denne saken er delegasjon­smyndighet­en i Tinn strammet inn. Nav-lederen delegerer ikke lenger myndighet til å inngå kontrakter på vegne av kommunen.

Notat inneholder også oversikt over kostnader og inntekter for kommunens bosetting av flyktninge­r. Fra 1014, og hittil i år, har Tinn mottatt 67,3 millioner fra IMDI.

– Det er akkumulert et overskudd på integrerin­gsmidlene på ca 13,5 millioner som er på bundet fond til integrerin­gsarbeid, heter det i notatet.

 ?? FOTO: KNUT HEGGENES ?? DYRT: Sam Eydes gate 198, et av byggene kommunen har inngått leieavtale­r de nå vil ut av.
FOTO: KNUT HEGGENES DYRT: Sam Eydes gate 198, et av byggene kommunen har inngått leieavtale­r de nå vil ut av.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway