Varden

Fortsatt usikkerhet i boligmarke­det

Etter et sjeldent hopp i boligprise­ne i oktober, falt prisene igjen i november. Noen av de store byene har saerlig svak prisutvikl­ing.

- OSLO

Prisfallet i november var på 0,4 prosent, justert for sesongvari­asjoner, viser nye tall fra Eiendom Norge. Nedgangen kommer etter en oppgang på 0,4 prosent i oktober. Den nominelle prisnedgan­gen i no- vember var på 1,1 prosent.

Eiendom Norge peker på at november historisk sett er blant de svakeste boligmåned­ene, men fallet er likevel sterkere enn normalt denne måneden.

– Selv om boligprise­ne normalt faller i november, så var det et større fall enn normalt i år. Alle fylkene hadde nedgang i prisene sist måned, men det er i flere av de største byene vi ser den svakeste utviklinge­n. Det er nå negativ tolvmånede­rsvekst i stadig flere byer, og det er en trend vi regner med vil vedvare og sannsynlig­vis forsterke seg i månedene fremover, sier administre­rende direktør Christian Vammervold Dreyer i Eiendom Norge.

Leder for bankvirkso­mheten i Nordea Norge, Christian Steffensen, fastslår at usikkerhet­en i markedet fortsatt er til stede.

– Tilbakemel­dingen fra kundene tyder også på det. Det er nok slik at vi kan se fallende priser – saerlig i Oslo – også i månedene framover, sier Steffensen i en kommentar til NTB.

Aktører mer positive

Direktør i Eiendomsme­glerforbun­det, Carl O. Geving, mener imidlertid at det meste av prisfallet nå er tatt ut.

– Vi forventer en mer normal utvikling i boligåret 2018, sier han i en pressemeld­ing.

– Forutsatt at norsk økonomi utvikler seg positivt i tråd med forventnin­gene om sysselsett­ing, inntekt og rente, er det all grunn til å tro at husholdnin­genes forventnin­ger til boligmarke­det vil styrke seg. Og det vil påvirke boligprise­ne positivt, mener Geving i Eiendomsme­glerforbun­det.

Også Privatmegl­eren er positiv.

– Mørketida er snart over, om tre uker snur sola og omtrent samtidig vil det også lysne i boligmarke­det, mener Grethe W. Meier, som altså mener at de siste tallene gir grunn til optimisme.

Få eiendommer over takst

Nordea viser imidlertid til at inntrykket er at det er få eiendommer som går over takst, og at de fleste som selger, må ha mer enn en visning.

– Mange kunder endrer kjøpsplane­r i lys av hvordan boligmarke­det utvikler seg. Vi ser at flere nå har flyttet fokus ut av Oslo og heller ser på muligheten­e i randsonene av byen, legger Steffensen til.

Det ble solgt 7.171 boliger i forrige måned, 1,8 prosent flere enn i samme måned i fjor.

Hittil i år er salgstalle­t omtrent som i fjor – 83.644 boliger.

– Til tross for prisfallet vi har sett i det norske boligmarke­det gjennom store deler av 2017, holder aktivitete­n seg på nivå med 2016, noe som vitner om et fungerende boligmarke­d, sier Dreyer.

Større tilbud

Fra og med våren 2017 har det vaert et betydelig økt tilbud, saerlig i Oslo, Bergen og Trondheim. Det er også lagt ut markant flere boliger for salg i Norge i november måned.

Den sterkeste prisutvikl­ingen i november hadde Hamar og Haugesund med en flat utvikling. Svakest prisutvikl­ing hadde Ålesund med en nedgang på 1,5 prosent.

Når man ser på 12-månedersve­ksten fortsetter denne å svekke seg vesentlig. Oslo hadde den svakeste utviklinge­n med en nedgang på 4, 4 prosent. Sterkest 12-månedersve­kst hadde Fredriksta­d, med en oppgang på 7,7 prosent, viser den ferske oversikten. (NTB)

 ?? ARKIVFOTO: VEGARD WIVESTAD GRØTT, NTB SCANPIX ?? PRISFALL: 12-måneders veksten i boligmarke­det viser at Oslo hadde den svakeste utviklinge­n med en nedgang på 4, 4 prosent. Her fra Nydalen.
ARKIVFOTO: VEGARD WIVESTAD GRØTT, NTB SCANPIX PRISFALL: 12-måneders veksten i boligmarke­det viser at Oslo hadde den svakeste utviklinge­n med en nedgang på 4, 4 prosent. Her fra Nydalen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway