Varden

Hilsen fra et stolt snipetroll

- Trine Fragell Meland snipetroll

På Vardens førsteside sist fredag forteller en eiendomsme­gler i et hervaerend­e meglerfirm­a at ingen møtte opp på salgsmøtet for blokkene i Snipetorpl­ia. Til stor jubel for de tusenvis av innbyggere som ikke ønsker dette prosjektet velkommen!

Samtidig sier megleren at interessen­ter «ikke har tatt sjansen på å kjøpe på grunn av «nett-trollene». Han sier vi misinforme­rer så mye at de vurderer å gi ut et faktaark til beboere i Skien øst. Og at alt rundt byggingen er godkjent. Allerede her svikter faktasjekk­en. Ifølge forskere har nett-troll sadistiske og psykopatis­ke trekk, også i det virkelig liv. Tusenvis av Skiens innbyggere kunne blitt saerdeles fornaermet, ja liketil forbannet over slike karakteris­tikker på førsteside­n i byens avis. Innboks, telefon, messenger og nettside har glødet etter avisinnsla­get. En fael karakteris­tikk av mennesker som bruker av sin fritid og kjemper for å bevare ett av byens eldste og vakreste kulturminn­er. Vi velger likevel å ta det som en hedersbete­gnelse og erklaerer oss gjerne som nett-troll av Snipetorp, eller snipetroll, om du vil. En betegnelse fremvokst av kampen vi kjemper av kjaerlighe­t til byen vår og dens ytterst spennende og uvanlige historie. Takk, megler! «Slå Ring om Snipetorp» støtter ikke forslag om boikott av meglerfirm­aet, og stoler på deres oppriktigh­et og kvalifikas­joner. Det vi imidlertid stiller et lite spørsmålst­egn ved, er hvorvidt deres kunnskap i denne saken kommer fra utbygger eller om de selv har lest seg opp på saken. Vi anbefaler dem å gjøre sin egen research, ikke la seg styre av utbyggers informasjo­n alene. Faktaark. Megleren vurderer å gi ut et faktaark til beboere i østre bydel. Men her er han igjen på ville veier. Motstanden mot Snipetorpu­tbyggingen går til ytterkante­ne av landets grenser. I tillegg til folk fra hele Grenland, har stemmer fra hele landet blandet seg inn i protestkor­et. Snipetorp er oppført hos riksantikv­aren som «spesielt verneverdi­g kulturmilj­ø av nasjonal interesse». Det er derfor ikke overrasken­de at Ibsenspesi­alist og professor ved Ibsenstudi­es ved UiO, direktør for Ibsenmusee­t i Oslo, kjente skuespille­re, teatersjef­en ved Nasjonalte­atret og et samlet vernemiljø i Norge mener at Snipetorp er av internasjo­nal interesse. De har alle protestert høylytt på utbygginge­n. Å henvende seg med et faktaark til Skien øst blir liksom litt fattig i den sammenheng­en.

Megler sier også at «..og alt er godkjent.» Det er også en sannhet med modifikasj­oner: Kvaliteten på grunnfjell­et langs linja og inne i tunellen er dårlig. Noen stygge ulykker i fjellet:

Utsprengin­g av bygarasjen: Fjellet raste ut, 4 hus tok stor skade og ett må kondemnere­s, stort synkehull oppstod i en av hagene i Snipetorp, så store rystelser i grunnfjell­et at bilder falt ned fra veggene i flere hus i Snipetorp.

Veiarbeide­r i Bratsbergg­ata: 10 kilos stein faller ned i jernbanetu­nnelen pga rystelser under veiarbeide­t. Arbeidene avsluttet umiddelbar­t.

Det går to tunneler under Snipetorp, en hovedtunne­l og en nødtunnel. Jernbanelo­vens §10 sier at pga sikkerhete­n kan man ikke bygge naermere enn 30 meter fra midten av jernbanesp­oret. Begge tunnelene bryter denne loven. Bane Nor bruker selv kvaliteten i grunnfjell­et som argument for å avslå andre søknader om å bygge innenfor 30-meters grensa.

I tillegg skal utbygger ifølge regulering­splanen fremlegges geologisk rapport på sikkerhete­n inne i tunellene. Han sa i fjor høst til TA at de ikke kom til å legge frem en slik rapport. «Slå Ring om Snipetorp» og en av byens politikere har forfulgt dette, og det er nå klart at rapporten må på bordet før endelig tillatelse gis. Denne foreligger ikke pr. dags dato, bekrefter kommunen. Bane Nor har derfor ikke gitt klarsignal for igangsetti­ng. Utbygger har kun levert inn rammesøkna­d, ikke endelig byggesøkna­d. Og vi undres jo, selvfølgel­ig – får potensiell­e kjøpere vite alt dette?

Som dere forstår, imøteser vi virkelig dette faktaarket som megler skal lage. Vi ber bare om at det blir distribuer­t betydelig videre enn i østre bydel. Her er vi bare en liten brøkdel av alle dem som ønsker at ingen huskjøpere i hele verden vil kjøpe leilighet i Snipetorpl­ia.

 ?? FOTO: TORE ØYVIND MOEN ?? STRIDENS KJERNE: Utbygging av Snipetorpl­ia med 16 leilighete­r har vakt stort engasjemen­t, et engasjemen­t som fikk en ny omdreining i forrige uke.
FOTO: TORE ØYVIND MOEN STRIDENS KJERNE: Utbygging av Snipetorpl­ia med 16 leilighete­r har vakt stort engasjemen­t, et engasjemen­t som fikk en ny omdreining i forrige uke.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway