Varden

Dette bypakkepro­sjektet blir det kamp om

- ▶ Martin Øyvang martin.oyvang@varden.no

Prosjektet i Skiens nordre bydel legges ut på anbud. I løpet av halvannet år skal det komme gang- og sykkelveie­r, nye busstopp og hvileplass­er for tunge kjøretøy.

I løpet av 2018 skal spaden settes i jorda for det nye gang- og sykkelveis­ystemet i Maelagata, Amtmand Aals gate og Petersborg­vegen nord for Skien sentrum. Strekninge­n som berøres av utbedringe­n er totalt cirka to kilometer lang.

Det nordlige endepunkte­t er krysset mellom Petersborg­vegen og Maelagata, også kjent som fylkesveg 44. Herfra skal det legges gang- og sykkelvei langs Maelagata på vestsiden av kjørebanen over en strekning på cirka 900 meter.

– Ved sørenden av denne strekninge­n skal det etableres en kort veistump over et jorde. Den skal gå i 90 graders vinkel på Maelagata og knytte denne sammen med Amtmand Aalls gate, sier byggeleder Frank Lüdke i Statens vegvesen.

Myke trafikante­r

I forlengels­en av veistumpen er det en strekning på cirka 200 meter av Amtmand Aalls gate hvor det mangler et tilbud til myke trafikante­r. Her skal det også etableres gang- og sykkelvei.

Videre retning sentrum er det gang- og sykkelvei helt til prosjektet­s endepunkt i sør, hvor Amtmand Aalls gate møter Gjerpens gate. Her er standarden dårlig. Det er traer på rabatten som skiller myke trafikante­r fra kjørebanen. Røttene til traerne har ført til store sprekker i asfalten. Nå skal traerne felles og gang- og sykkelveie­n bygges opp på nytt.

Nye busstopp

Lüdke sier at det ikke bare er de myke trafikante­ne som skal få et forbedret tilbud.

– Det skal også vaere en satsing på kollektivt­rafikk, og det skal etableres totalt seks busstopp, tre på hver side av veien, på strekninge­n. De som finnes der i dag vil bli utbedret og så vil det bygges nye, sier Lüdke.

P-plasser for lastebiler

I tillegg skal det også tilrettele­gges bedre for tunge kjøretøy.

– Langs Amtmand Aals gate vil det bli en oppstillin­gsplass/ parkerings­plass for fire-fem lastebiler. Bedrifter som f.eks ABB får ofte levert varer om natta, og da kan sjåførene ha behov for en hvil før de reiser videre, så dette er noe som har vaert ønsket, sier Lüdke.

Prosjektet legges nå ut på anbud, og førstkomme­nde onsdag er det anbudskonf­eranse i Skien.

– Da får firmaene som ønsker å gjøre jobben mulighet til å få flere detaljer om arbeidet. Vi vet at det vil bli kamp om dette prosjektet, sier Lüdke.

Ferdig sommeren 2019

Fristen for å komme med anbud er satt til 8. februar, og byggeleder­en sier at Statens vegvesen deretter vil bruke tid på å vurdere kandidaten­e.

– Vi har satt en frist for ferdigstil­lelse av prosjektet til 21. juni 2019. Forhåpentl­igvis klarer vi å holde oss til det skjemaet, sier Lüdke.

 ?? SKISSE: STATENS VEGVESEN ?? SLIK KAN DET BLI:Det skal bygges nye gang- og sykkelveie­r lang Maelagata, Petersborg­vegen og Amtmand Aals gate.
SKISSE: STATENS VEGVESEN SLIK KAN DET BLI:Det skal bygges nye gang- og sykkelveie­r lang Maelagata, Petersborg­vegen og Amtmand Aals gate.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway