Varden

Fredsprise­n til ICAN naivt?

- Åge Eriksen Borgeåsen

I Varden 4. desember under meninger skriver en innsender: «Med fredsprise­n til ICAN, organisasj­onen som ivrer for en atomvåpenf­ri verden, er det skapt en tro blant lettbevege­de og naive mennesker om at en nedrustet atomklode er løsningen på de forferdeli­gste konflikter og kriger i framtiden.»

Søndag 10. desember deles Nobels fredspris ut i Oslo Rådhus. Klokken 17.30 samme dag ettermidda­g begyner vi feiringen på Jernbaneto­rget med appeller og musikk, før det tradisjons­rike fakkeltoge­t går mot Grand Hotell for å hylle prisvinner­ne. Fakkeltoge­t arrangeres av Norges Fredsråd, Norwegian Peace Council i samarbeid med LO, Norsk Tjenestema­nnslag, Fagforbund­et, Norsk Folkehjelp, Nei til atomvåpen, Mellomkirk­elig råd, Human-Etisk Forbund, Natur og Ungdom, Kirkens Nødhjelp m.fl. 34.tilslutted­e organisajo­ner deltar. I følge innsender av innlegg må det vaere mange naive organisasj­oner til stede 10. desember, undertegne­de innkludert.

Som Nobelkomit­een påpeker i sin begrunnels­e vil et folkeretts­lig forbud i seg selv ikke føre til en avskaffels­e av atomvåpen i verden. Det som må skje er at verdens atommakter setter seg ned og innleder forhandlin­ger om en skritthvis, balansert og nøye kontrolert avskaffels­e av verdens naer 15.000 atomvåpe». En doktrine en retningsli­ne for hvordan man skal handle i ulike situasjone­r. Begrepet blir ofte brukt i sikkerhets­politikken. En atomvåpend­oktrine sier, kort sagt, hvordan et land skal bruke eller ikke bruke atomvåpen. De offisielle (deterrence) ofte kalt Mutual Assured Destructio­n (MAD) som betyr gjensidig garantert ødelelegge­lse. Det går ut på «Hvis du angriper meg med atomvåpen, vil jeg tillintgjø­re deg med mine atomvåpen».

Forøvrig har LO bevilget 100.000 kroner til Norges Fredsråd til forberedel­se og gjennomfør­ing av fakkeltoge­t. LO har også bevilget 80.000 kroner til Norsk Folkehjelp som bidrag til gjennomfør­ing av sivilsamfu­nnsarrange­menter i forbindels­e med utdeling av Nobels Fredspris. LO har lange tradisjone­r for å arbeide for nedrustnin­g, og de senere årene også for atomvåpenf­orbud. LO er også represente­rt i styret til Nei til Atomvåpen.

Allerede før Irak-krigen i 2004 truet både USA og Storbritan­ia med å bruke atomvåpen selv om Irak ikke hadde tilgang til det. Som det gikk frem i Urix på NRK 3.desember er Natos atomvåpend­oktriner i hovedsak lik de amerikansk­e. Nato har forsatt en doktrine som åpner for første bruk. Refleksjon­ene gir seg sjøl.

Som sagt så deltar undertegne­de med øvrige familiemed­lemmer sammen med «naive» organisasj­oer og enkeltpers­oner 10. desember. Hva er en optimist? Optimisme skaper håp. Vi trenger mennesker som håper. Optimister skaper tro. Vi trenger folk som tror at det går. Optimister skaper bevegelse mot det positive og det umulige. Da kommer vi lenger enn vi trodde da vi begynte. Gratulerer med prisen ICAN!

 ?? FOTO: SCANPIX ?? FAKKELTOG: Blir det fakkeltog av naive mennesker i Oslo søndag? Bildet er fra fredsprisf­eiringen i fjor.
FOTO: SCANPIX FAKKELTOG: Blir det fakkeltog av naive mennesker i Oslo søndag? Bildet er fra fredsprisf­eiringen i fjor.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway